Składniki:
5-6 łodyg rabarbaru
0.5szkl wody
5 łyżeczek fruktozy
laska wanilii (ja użyłam laski wanilii, która najpierw była w zwykłym cukrze, była już bez ziarenek)
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1cm kawałki, a później każdy z nich jeszcze na pół. Rabarbar umieścić w rondlu i zalać wodą. Dodać wanilię i fruktozę. Gotować na małym ogniu aż rabarbar stanie się miękki. Gdy będzie już miękki, łyżką rozgnieść go na papkę. Gdyby wody zrobiło się za dużo, można jej trochę odlać i wypić ;)
Zagotować mus. Od razu po tym umieścić w wyparzonych słoiczkach, zakręcić i odwrócić. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i schować do szafki.
Przepis dodaję to durszlakowej akcji:
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńŁabałbał jest cudowny, prawie tak dobry jak truskawki! Przypuszczam, że z wanilią byłby w stanie pokonać truskawki.
OdpowiedzUsuńEvitaa, i tak smakuje!
OdpowiedzUsuńStefan, a dla Ciebie mała niespodzianka, ale dopiero jak się zobaczymy! :)
Zrobiłam sobie ostatnio podobny, ale dodałam cukier z wanilią i te urocze ziarenka pływają w środku
OdpowiedzUsuńtak zrobię następnym razem, bo uwielbiam te ziarenka :)
UsuńZachwycający!
OdpowiedzUsuńI ten kolor.
kolor trochę podkoloryzowany :) ale w oryginale mocno podobny :)
UsuńFajny przepis ale obawiam się,ze z wykonaniem muszę poczekać do przyszłego roku bo na sklepowych półkach już nie widać rabarbaru.
OdpowiedzUsuńZapraszam do Wrocławia, dziś w osiedlowym sklepiku jeszcze widziałam rabarbar i nie wyglądał źle :)
Usuń