poniedziałek, 21 maja 2012

Skubaniec vel Pleśniak, z rabarbarem i jabłkiem.

W końcu przyszła i pora na mnie, lepiej późno niż wcale, bo niedługo już go nie będzie. Rabarbar. Kupiłam dziś z zamiarem upieczenia Rabarbar Pie, lecz wyszło coś całkiem innego, coś bardziej tradycyjnego. Wszyscy pieką to ciasto zazwyczaj z dżemem porzeczkowym, lub świeżymi porzeczkami. A tam gdzie jeżdżę na wakacje, Ciocia moja piecze z rabarbarem. Jest pyszne. Ja zrobiłam jednak inną wersję. Ciasto podstawowe jest z przepisu Siostry Anastazji, lecz nie wiem z której dokładnie książki bo mam tylko skserowaną stronę.


Składniki: 
4.5 szkl mąki
1.5 kostki masła + 25g masła
6 jajek
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1.5 szkl cukru
2 łyżeczki cynamonu
6 łodyg rabarbaru
3 kwaśne jabłka


Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w ok. 1cm kawałki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. W garnku rozpuścić masło i na to wyłożyć owoce. Wymieszać i dusić, aż owoce zmiękną. Kiedy będą już miękkie zasypać 0.5szkl cukru i cynamonem i wymieszać. Można dolać trochę wody, gdyby się przypalało. Cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.

Masło posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i 0.5szkl cukru. Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, jedną dużą i dwie małe. Do jednej małej dodać kakao. Każdą z osobna zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na ok. 30minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dużą część ciasta wyłożyć na blaszkę. Podociskać. Na to wyłożyć owoce. Wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 0.5szkl cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć pianę na ciemne ciasto, a na wierzch położyć pozostałe białe ciasto starte na tarce.

Ciasto w całości piec ok. 40minut w 180stopniach.
Podawać z lodami :)


Przepis dołączam do durszlakowej akcji:

4 komentarze:

  1. Pyszny jest, robiłam w zeszłym roku

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze ciasto na świecie! Bo z łabałbałem i masełem ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. kilka dni temu mama ugotowała rabarbarowy kompot, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, muszę je koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...