Składniki:
4.5 szkl mąki
1.5 kostki masła + 25g masła
6 jajek
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1.5 szkl cukru
2 łyżeczki cynamonu
6 łodyg rabarbaru
3 kwaśne jabłka
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w ok. 1cm kawałki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. W garnku rozpuścić masło i na to wyłożyć owoce. Wymieszać i dusić, aż owoce zmiękną. Kiedy będą już miękkie zasypać 0.5szkl cukru i cynamonem i wymieszać. Można dolać trochę wody, gdyby się przypalało. Cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Masło posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i 0.5szkl cukru. Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, jedną dużą i dwie małe. Do jednej małej dodać kakao. Każdą z osobna zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na ok. 30minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dużą część ciasta wyłożyć na blaszkę. Podociskać. Na to wyłożyć owoce. Wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 0.5szkl cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć pianę na ciemne ciasto, a na wierzch położyć pozostałe białe ciasto starte na tarce.
Ciasto w całości piec ok. 40minut w 180stopniach.
Podawać z lodami :)
Przepis dołączam do durszlakowej akcji:
Pyszny jest, robiłam w zeszłym roku
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto na świecie! Bo z łabałbałem i masełem ^^
OdpowiedzUsuńkilka dni temu mama ugotowała rabarbarowy kompot, mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, muszę je koniecznie wypróbować:)
OdpowiedzUsuń