piątek, 25 maja 2012

Kotleciki szpinakowe z gorgonzolą.

Słowem wstępu, Vinka zaczyna dietę. Także jeżeli gdzieś znajdziecie przepisy na ciasta bez mąki pszennej i tłuszczu to ja bardzo chętnie je przygarnę i wypróbuję.

Wczoraj razem z Mamą miałyśmy zrobić kluseczki szpinakowe. Jednak nic z kluseczek nie wyszło, bo powstały kotleciki. Były bardzo pyszne i zdrowe. Do nich podałyśmy sałatkę z pomidora, ogórka, cebulki i bazylii z oliwą z oliwek. A całości dopełnił ocet balsamiczny. Pycha!


Składniki:
opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
100g sera gorgonzola
1 cebula
2 ząbki czosnku
2  jajka
ok. 5łyżek bułki tartej
100g pieczywa
sól, pieprz
olej ryżowy



Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, wsadzić do rondla i zalać 0.5szkl wody. Dusić, do całkowitego rozmrożenia tak, żeby kulki się rozpadły. W międzyczasie cebulę i czosnek pokroić na drobną kosteczkę. Chleb zalać wodą. Ser pokroić w kostkę. Do miski wsadzić ugotowany i odsączony szpinak, cebulę i czosnek. Wymieszać. Wbić jajka i bułkę tartą oraz odsączony chleb. Ręką wyrobić masę. Na koniec wmieszać ser i doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać olej ryżowy lub inny tłuszcz. Z masy formować kotleciki i smażyć ok. 2minut z każdej strony do przyrumienienia. Olej musi być bardzo gorący.

Podawać z ulubioną sałatką, makaronem.

Przepis dodaję do durszlakowej akcji:

3 komentarze:

  1. zamiast białej bułki tartej można dodać pełnoziarnistą lub zmielone migdały :)
    pycha to wygląda! :)

    no i dietę to ja Ci z głowy wybiję!:>

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne danie i w dodatku to moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kotleciki muszą być ekstrapyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...