Przepis podpatrzyłam na blogu Kucharnii lecz użyłam mniejszej ilości śmietanki i trochę mniej cukru. No i niestety. Nie użyłam wanilii, tylko cukru wnilinowego. Muszę kupić kilka lasek wanilii, niektóre schować do pieczenia, a z jednej zrobić cukier waniliowy.
Najbardziej mi się podobało wyciąganie cotty ze szklaneczki :) ale nie poddałam się i walczyłam dzielnie z każdą przez 5minut. Dla robiących po raz pierwszy. Wziąć nóż z cienką końcówką wykroić przy szklance(tuż przy szkle) po czym odwrócić skubańca i bić szklankę pięścią (albo poklepywać, zależy jaką wytrzymałą szklankę mamy) aż usłyszymy piękny dźwięk odsysania. No, co. piękny był. Uwaga! Wyklapnięta pana cotta ze szklanki lubi uciekać po blacie!
Składniki:
250ml śmietanki kremówki (30% albo 36%)
2 łyżeczki żelatyny
niecałe pół filiżanki cukru
cukier wanilinowy, albo laska wanilii jak w oryginale.
owoce, czekolada
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Wlać śmietankę do garnuszka, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Zagotować.
Zdjąć z gazu, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia.
Rozlać do filiżanek lub szklaneczek. (Ja wlałam do 4 szklanek po Nutelli ^^)
Odstawić do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne przykryć każdą folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia, na jakieś 2-3h.
Przed podaniem wyłożyć na talerzyki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę którą następnie robimy szlaczki. Dodać owoce.
Smacznego!
:D deser wygląda pysznie:)hmm można też wziąć słomkę do picia i wbić na środku żeby powietrze miało którędy wchodzić:)
OdpowiedzUsuńudanego dnia!
J.
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Jak się spotkamy będę od śniadania do kolacji jadła domowej roboty słodycze! ;d
OdpowiedzUsuńJust, dobry pomysł! a potem zalać czekoladą, mMm :)
OdpowiedzUsuńOlenka, będziemy jadły, piły i rosłyyy ;D
mmmm....:))
OdpowiedzUsuńWiesz, zamiast "bić skubańca":P można zanurzyć miseczkę na chwilę w gorącej wodzie, panna wówczas sama "wyskakuje":D Ale nieważne metody, ważne , że dobra jest, i tyle!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)