Shrotbread jest bardzo szybki w przygotowaniu, także kolejny plus.
Składniki:
100g cukru pudru
200g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej (ja użyłam mąki ziemniaczanej)
300g miękkiego masła
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 160st. W misce wymieszać cukier puder, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Dodać masło i wymieszać. Uformować kulę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Docisnąć je do blaszki i przed włożeniem do piekarnika pokroić w kawałki i nakłuć widelcem. Piec ok. 25-30minut aż nabiorą lekko złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 10minut. Następnie pokroić w paski wg wcześniejszych linii.
dla mnie wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńa na dniach planuję upiec :)
OdpowiedzUsuńPolecam! upiekłam 3 blachy i już nie mogę patrzeć na masło ;) do trzeciej partii dodałam aromatu pomarańczowego i cudnie pachniało i jest smakowite :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jego maslany smak...
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam mieć taki słoik lub puszkę z ciastkami jak na amerykańskich filmach :D
OdpowiedzUsuńTrzy blachy to nawet dla mnie byłoby wyzwanie :D Skradłabym choć jeden taki pyszny maślany kwadracik...
OdpowiedzUsuńszybko się je robi, więc nie ma kłopotu :)
UsuńCiekawe. Nie jadłam jeszcze takich ciasteczek. Fajne są, takie bladziuśkie:)
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam też na mój profil na FB.
forex
Pozdrawiam gorąco.