poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Babeczki i bardzo udany weekend.

Weekend ten zaliczam do bardzo udanych. Była u mnie Kuzynka i spędziłyśmy bardzo intensywnie 3 dni. Było dużo zwiedzania (polecam wystawę multimedialną w Hali Stulecia!), dużo jedzenia i dużo zabawy.
Byłyśmy na pokazie robienia cukierków w Manufakturze Słodyczy, polecam szczególnie dla Rodziców z dziećmi, oprócz weekendowych pokazów można zawsze wpaść i zobaczyć jak się takie słodkości robi.

W sobotę, za to zrobiłyśmy Babeczki z jabłkiem i cynamonem, przepis podstawowy znajdziecie u Kuchareczki my trochę przepis zmodyfikowałyśmy.


Składniki: /12szt/
CIASTO:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g masła
80g cukru pudru
1 jajko

NADZIENIE:
5 jabłek średniej wielkości
0.5szkl brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka masła
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
garść rodzynek

+jajko i trochę mleka do posmarowania babeczek

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Owinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na 15min. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle tyle by zaczęły intensywnie pachnieć, ale uważać by nie zrobiły się zbyt miękkie. Powinny zachować swój kształt. Dosypać cukier wymieszany z cynamonem i wanilią, później dodać orzeszki a na końcu rodzynki.
Blachę do muffin wysmarować obficie masłem i obsypać mąką. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i rozwałkować. Nie za cienko, żeby nasza babeczka się nie rozwaliła, oraz nie za grubo żeby zmieściło się dużo farszu ;) Wyciąć 24 kółka (po jedno na spód babeczki i na wierzch). Wyklejać formę. Pamiętać, żeby oprócz kółek mieć ciasta na tyle, żeby wykleić boczki formy oraz ewentualnie na ozdoby. Gdy dno i boki babeczki są wyklejone nakładamy farsz, a potem przykrywamy ciastem i sklejamy delikatnie. Nakłuwamy. Robimy ozdoby np. listki. Smarujemy babeczki jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200st przez ok. 20min (góra-dół).

Resztką sosu możemy polać babeczkę przed podaniem :)

8 komentarzy:

  1. Pysznie nadziane! A zwiedzanie wlasnego miasta ma swoj urok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! uwielbiam zwiedzać Wrocław, bo ciągle coś nowego się dzieje. Jeszcze tyle przede mną!

      Usuń
  2. Jaka fajna nutka :), i babeczka prezentuje się całkiem całkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nutka zrobiona przez Kuzynkę :)

      Usuń
    2. to nie nutka tylko klucz wiolinowy :P

      Usuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...