Wczoraj też zrobiłam ten makaron i zauważyłam, że im bardziej soczyste pomidory (tak jak wczoraj) tym sos jest bardziej różowy.
edit z dn. 5.04.2012 - zrobiłam dziś znów ten makaron na obiad, z tym, że użyłam pomidorów z puszki, które pokroiłam w dużą kostkę i dodałam trochę ich sosu, oraz usmażyłam filety z udka kurczaka, przyprawione (sól. pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie) i dodałam pod koniec do sosu pokrojone w kostkę. Pycha!
Składniki:
ulubiony makaron
1 cebula
3 pomidory (soczyste!)
1 suszona papryczka chilli+kilka nasionek
kilka listków świeżej bazylii
sok z połowy cytryny
250g mascarpone
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Ja preferuję al dente.
Pomidory umyć i sparzyć. Zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem przez 3 minuty aż pomidory będą miękkie.
Papryczkę posiekać i zostawić kilka nasionek. Pamiętajmy, im więcej nasionek tym sos będzie pikantniejszy. Papryczkę wrzucić do pomidorów i wymieszać. Następnie dodać serek i dokładnie połączyć, aż nie będzie grudek serka tylko sos będzie gładki. Bazylię posiekać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Makaron polać sosem i przyozdobić listkami bazylii.
Ze tak zacytuje klasyka, "to rozowe bardzo dobre" :)
OdpowiedzUsuńlubię makaron w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację słowną, bo wnerwia.
usunęłam :) mam nadzieję, że będzie się lepiej użytkowało :)
UsuńWygląda super, na pewno wypróbuję przepis, bo też jestem miłośniczką makaronów :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda *.*
OdpowiedzUsuńMakarony mogłabym jeść na tony. Juz wiem, co dzisiaj będzie na obiad ;)
OdpowiedzUsuń