A czemu pizza jest oszukana? Bo jest na gotowym cieście francuskim :) Wystarczy je odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażalnika i ono chyba zajmuje nam najwięcej czasu. Ale jeżeli wiemy, że na następny dzień będzie nam potrzebne, można na noc wsadzić je odpakowane do lodówki.
Składniki:
1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego
5-6 pieczarek
1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
2-3 plastry szynki
20dag startego żółtego sera
garść listków bazylii
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozmrożone ciasto francuskie, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozaginać krawędzie na ok. 1cm. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i podsmażyć pomidory w kawałkach (nie wylewać całego soku pomidorowego). Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Podgrzewać ok. 5-7minut. Pomidory wyłożyć równomiernie na ciasto. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na pomidorach. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na pizzę. Wsadzić do nagrzanego do 160st piekarnika i piec ok.10-12 minut, aż ciasto urośnie. Na koniec posypać żółtym serem i poczekać aż się rozpuści.
Mmm, ależ mam ochotę na pizzę!
OdpowiedzUsuńJak nie jem pizzy, tak na domową od dawna mam ochotę :D MNIAM!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńja robię sama ciasto i zajmuje to ok 10minut ;)
ostatnio zrobiłam z Bratem zwykłe ciasto drożdżowe i też szybko poszło :) w końcu znalazłam dobry przepis na nie.
Usuń