sobota, 7 kwietnia 2012

Wielkanoc. Babki drożdżowe.

Pogoda mało wiosenna, Świąt prawie w ogóle nie czuć. Jedynie magnolia za oknem trochę ratuje całą sytuację. W zeszłym roku już pięknie kwitła, w tym jedynie pąki na samym czubku drzewa się rozwinęły. W domu nie ma ani tulipanów, ani żonkili, bo na działce pustki. Trochę bukszpanu i forsycji w wazonie.. to wszystko.


Babki drożdżowe upieczone według przepisu Prababci Helci. Mam nadzieję, że wyszły tak samo smaczne.

Składniki /na 3 babki średniej wielkości i 2 małe chlebki./
1/2kg mąki pszennej
1szkl mleka
1/2szkl cukru (a nawet trochę mniej)
2 jajka
1/4kostki masła
1/3kostki drożdży
szczypta soli
cukier waniliowy
3/4szkl rodzynek


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem i polać trochę mlekiem. Wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę i zrobić po środku wgłębienie. Wlać rozczyn i poczekać aż trochę popracuje. W tym czasie rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia. Wsypać resztę składników do mąki i zagnieść ciasto, dosypując trochę mąki. Chłodne masło dajemy na końcu. Gdy wyrobimy ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i obsypać mąką i wyłożyć ciasto do 3/4wysokości. Odstawić na 15minut. Piekarnik nagrzać do 150st i wstawić foremki, piec 10minut przy otwartych drzwiczkach, później zwiększyć temp. do 180st i piec jeszcze 15min (do suchego patyczka) przy zamkniętych drzwiczkach. Gdy babki będą upieczone wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia na desce, potem owinąć w lnianą ściereczkę. Polać lukrem.



7 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Wesołych i smacznych ;) Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne! wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. urocze;)
    wesołych i spokojnych!

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknych
    Świąt
    posypanych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  5. Początek kwietnia, a tu już trzy smakowite przepisy! *.* Nie moglam się powstrzymać ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Urwalo mi część komentarza! Dlatego ponawiam:
    Początek kwietnia, a tu już trzy smakowite przepisy! *.*
    Me gusta!......
    Kapusta!
    Nie mogam się powstrzymać ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję!

    Stefan, dopiero się rozkręcam! :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...