poniedziałek, 2 maja 2011

Eksperyment z tartą w tle.

Nie lubię dni, kiedy wiem, że nie znajdę nigdzie otwartego sklepu. W takie dni zawsze mam ochotę na coś słodkiego, a zazwyczaj nic takiego w domu nie ma. Wczoraj postanowiłam  mimo to coś upiec. I tak powstała tarta z musem brzoskwiniowym. Wyszła naprawdę pyszna! Ciasto było idealnie kruche, mus za to bardzo orzeźwiający. Na pewno wrócę to tego przepisu w upalne lato, bo mus można wykorzystać jako domowe lody. Przepraszam tylko za jakość zdjęć, robione były na szybko.

Składniki:
Na Ciasto:
200g mąki pszennej
100g tłuszczu (ja użyłam 50g margaryny i 50g masła)
1 żółtko
3 łyżki cukru

Na Mus:
brzoskwinie (ja użyłam brzoskwiń z kompotu (2słoiki) muszą być obrane ze skórki, odsączone i schłodzone)
50ml kremówki
200g serka homogenizowanego waniliowego (polecam serki Pilosa! pyszne są!)
1 łyżeczka cukru pudru

Na Czekoladowe Ciapki:
(gdyby sklep był otwarty użyłabym roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady, ale że nie miałam to wzięłam co miałam)
2 łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka wody


Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, dodać schłodzony tłuszcz pokrojony w kostkę i zagnieść do powstania okruszków.
Dodać żółtko i cukier, zagnieść szybko. Powstałą kulę ciasta owinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na blaszkę uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w 180stopniach przez 15min.
Wyjąć i ostudzić.
Mus:
Brzoskwinie odcedzić z zalewy, obrać ze skórki. Zmiksować na mus (wersja dla tych co mają sprawny blender ^^, ja je po prostu podusiłam mocno tak żeby nie było za dużych kawałków). Wstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie dodać serek i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę i delikatnie połączyć łyżką z masą brzoskwiniową. Tak powstałą masę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Ciapki:
Wersja Pierwsza:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić wzorki na schłodzonej tarcie.
Wersja Druga:
Do rondelka dać tłuszcz i go roztopić. Wsypać kakao i cukier i połączyć.
Doprowadzić do wrzenia, dodać łyżkę wody i zdjąć z gazu.
Zrobić wzorki.

SMACZNEGO!

a ja idę wykorzystać piękną pogodę i idę na rower :)

8 komentarzy:

  1. Tarta z musem brzoskwiniowym...ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję!
    A Tarta jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowity ten eksperyment :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny mus..nałożyłabym go do szklaneczki, warstwa herbatników, warstwa musu i znów herbatników:)
    wszystko dlatego,że nie lubię piec kruchego ciasta;))
    uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. chantel, bardzo bardzo! :)
    dot, ja już mam pomysł na jego wykorzystanie w lecie. Do pucharka sam mus z brzoskwini, na to warstwa serka, mus, kremówka/lody waniliowe i posypane migdałami i startą czekoladą :) mmmm. nie mogę się doczekać! ale jak na razie u mnie śnieg -.-

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko! śnieg? co się dzieje z tą pogodą! :( odkąd wyzdrowiałam cały czas szaro i pada..ale śniegu chyba bym nie zniosła i łkałabym cały dzień!
    uściski znad ciepłej herbaty z cytryną!
    a!ten deser wakacyjny..ach..:))będzie super!

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...