niedziela, 24 kwietnia 2011

Sernik z Mazurkiem

Witajcie!
Po pierwsze przepraszam za tak długą przerwę, ale nie miałam czasu na pichcenie. Tu jakieś praktyki, tam coś. A ostatnio już taka ładna pogoda jest, że ostatnie o czym myślę to siedzenie w kuchni. Zaczął się sezon grillowy :) Pierwszy i drugi grill zaliczony :)

Dzisiejszy post będzie dość specyficzny. Będzie to mój podwójny debiut kulinarny.
Sernik - zawsze myślałam, że z sernikiem jest strasznie dużo roboty i dlatego nigdy go nie piekłam, a muszę Wam się przyznać, że jest to moje ulubione ciasto. Chciałam upiec piękny serniczek krakowski, lecz źle obliczyłam proporcje i zabrakło mi ciasta, na szczęście mam jedno zdj tego mojego nieszczęścia:
Korzystałam z TEGO przepisu.
Wyszła mi mała tortownica, a że zostało mi wtedy jeszcze trochę twarogu to zrobiłam Sernik nr 2 z tego samego przepisu, ale tym razem zrobiłam sernik bez ciasta - 100% sernika :D sam ser. Kocham ^^


Drugie ciasto jakie postanowiłam upiec, a nigdy wcześniej tego nie robiłam był Mazurek. Trochę się o nich naczytałam i zdecydowałam że na pewno będzie z kajmakiem. Niezastąpiona znowu była Kuchareczka, ponieważ to z jej przepisu skorzystałam - KLIK - muszę Wam powiedzieć, że jest pyszny. Ja użyłam dżemu z jeżyn :) A do ozdoby użyłam rodzynek, migdałów w płatkach i całych i kandyzowanej skórki z cytryny.


To teraz Wam mogę życzyć.
Udanych świąt w rodzinnym gronie, cudownej atmosfery,
dużo smacznego jedzenia
a jutrooooo
żebyście byli mokrzy :)



4 komentarze:

  1. Wesołych spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, spędzonych przy bogato zastawionym smakołykami stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie sie ciesze, że ci smakował Vinko mazurek! Jak go fajnie ozdobiłaś w białe kwiatuszki (to z migdałów, prawda?).
    Wesołych Świąt i śmigusowe uściski! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Superowe i wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...