sobota, 7 stycznia 2012

Tort bezowy.

Dziś moja Mama robiła obiad, na swoją i mojego Taty 30stą rocznicę ślubu. Był uroczysty obiad, a ja oczywiście musiałam zająć się deserem. Nie narzekam, sama zaproponowałam, potem trzeba było wymyślić coś dobrego, ale nie ciężkiego, bo na obiad była kaczka.
Także padło na bezę z owocami i bitą śmietaną. Ale, żeby nie była to zwyczajna beza, to podstawą była Pavlova. Było lekko (pomimo tej bitej śmietany) i niezbyt słodko.


Składniki:
8 białek
300g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

500ml kremówki
2 łyżeczki cukru z wanilią
owoce (mandarynki, kiwi, gruszka)


Sposób przygotowania:
Placki bezowe robiłam na dwa razy, bo nie mam aż tak dużego piekarnika.
Najpierw ubić na sztywno pianę z 4 białek, pod koniec ubijania dodać 150g cukru i 0.5 łyżeczki mąki. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę, rysując koło. 
Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec (góra-dół), po 5min zmniejszyć temperaturę do 150st i piec ok. 45min. Studzić w otwartym piekarniku. Gdy beza będzie sucha i ostudzona, odwrócić papierem do góry i delikatnie go oderwać. Powtórzyć wszystko z drugim plackiem.
Placki bezowe piekłam dzień wcześniej. Po leżakowaniu całą noc nic im nie było, muszą leżeć tylko w temp. pokojowej, w suchym pomieszczeniu, bez przykrycia.

Przed samym podaniem, ubić 250ml kremówki z 1 łyżeczką cukru. Przełożyć pierwszy placek bezowy i położyć połowę owoców. Położyć drugi placek. Ubić resztę kremówki z cukrem i położyć na wierzch całego tortu. Przyozdobić owocami.


4 komentarze:

  1. było fantastyczne, zaręczam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pavlova to jeden z moich ulubionych deserów, nigdy nie piekłam bezy, będę musiała to zmienić:)
    uściski! 30 lat razem...wow!gratuluję:)
    J

    OdpowiedzUsuń
  3. beza to mój ulubiony smakołyk a bita śmietana mojego Ł.
    Sama bardzo często decyduje się na tego typu torciki - albo z bezą albo w biszkoptem i zaaawsze z owocami!
    Świetne przepisy na ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ze mnie gapa, nie sprecyzowałam. Makaron ugotowany napełniamy farszem ;)
    Za każdym razem kiedy widzę tort bezowy mam na niego wielką ochotę... ale cóż z tego, jak dla mnie takie smakołyki są po prostu za słodkie :(

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...