Także padło na bezę z owocami i bitą śmietaną. Ale, żeby nie była to zwyczajna beza, to podstawą była Pavlova. Było lekko (pomimo tej bitej śmietany) i niezbyt słodko.
Składniki:
8 białek
300g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500ml kremówki
2 łyżeczki cukru z wanilią
owoce (mandarynki, kiwi, gruszka)
Sposób przygotowania:
Placki bezowe robiłam na dwa razy, bo nie mam aż tak dużego piekarnika.
Najpierw ubić na sztywno pianę z 4 białek, pod koniec ubijania dodać 150g cukru i 0.5 łyżeczki mąki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę, rysując koło.
Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec (góra-dół), po 5min zmniejszyć temperaturę do 150st i piec ok. 45min. Studzić w otwartym piekarniku. Gdy beza będzie sucha i ostudzona, odwrócić papierem do góry i delikatnie go oderwać. Powtórzyć wszystko z drugim plackiem.
Placki bezowe piekłam dzień wcześniej. Po leżakowaniu całą noc nic im nie było, muszą leżeć tylko w temp. pokojowej, w suchym pomieszczeniu, bez przykrycia.
Przed samym podaniem, ubić 250ml kremówki z 1 łyżeczką cukru. Przełożyć pierwszy placek bezowy i położyć połowę owoców. Położyć drugi placek. Ubić resztę kremówki z cukrem i położyć na wierzch całego tortu. Przyozdobić owocami.
było fantastyczne, zaręczam!
OdpowiedzUsuńPavlova to jeden z moich ulubionych deserów, nigdy nie piekłam bezy, będę musiała to zmienić:)
OdpowiedzUsuńuściski! 30 lat razem...wow!gratuluję:)
J
beza to mój ulubiony smakołyk a bita śmietana mojego Ł.
OdpowiedzUsuńSama bardzo często decyduje się na tego typu torciki - albo z bezą albo w biszkoptem i zaaawsze z owocami!
Świetne przepisy na ciasteczka!
Ale ze mnie gapa, nie sprecyzowałam. Makaron ugotowany napełniamy farszem ;)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem kiedy widzę tort bezowy mam na niego wielką ochotę... ale cóż z tego, jak dla mnie takie smakołyki są po prostu za słodkie :(