wtorek, 24 stycznia 2012

Szybkie małe co nieco, czyli rogaliki francuskie z czekoladą.

Croissanty to coś co uwielbiam. Ostatnio na zakupach kupiłam sobie właśnie takiego maślanego croissanta na śniadanie i był przepyszny! Dobrze, że daleko mam do tego sklepu, bo inaczej sama bym się w niego zamieniła.
Ciasto francuskie jest jednym z moich ulubionych rodzai ciast. Uwielbiam tą jego płatkowatość.

Dzisiaj rogaliki, właśnie z ciasta francuskiego, niestety kupnego, bo to moje rozpoczęcie przygody. Następnym razem zrobię sama :) nie może to być takie trudne.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
tabliczka ulubionej czekolady, ja użyłam mlecznej
1 jajko

Sposób przygotowania:
Ciasto rozmrozić i położyć na oprószonym mąką blacie.
Wykroić trójkąty. Na każdym z nim kłaść kostkę czekolady i zawijać rogaliki zaczynając od podstawy.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika i piec 10-15min, do zarumienienia.


4 komentarze:

  1. Ha! Czyli mleczna była bliżej niż słoikowa? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, łał... Super proste i muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. francuskie i czekolada to niebiańskie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...