czwartek, 22 grudnia 2011

Miodowe ciasteczka.

Dziś od rana piekę Miodownika :) tego samego co w zeszłym roku, bo  nie wyobrażam sobie nie mieć go o tej porze roku. Po upieczeniu potrzebnych placków zostało mi trochę ciasta i upiekłam kruche, miodowe ciasteczka.

Poobliczałam proporcje i podaje przepis :)


Składniki:
200g mąki pszennej
100g margaryny
40g miodu
1 jajko
70g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:
W garnuszku o grubym dnie umieścić miód, margarynę i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia margaryny, odstawić do wystudzenia.
Pozostałe składniki  wymieszać w misce. Dolać masy z miodem gdy przestygnie i zagnieść ciasto.
Dosypywać mąki tyle, żeby ciasto się nie lepiło. 
Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. 
Piec ok. 12min w temperaturze 180st.


Można ozdobić czekoladą, lub pozostawić same :)

7 komentarzy:

  1. I ile takich ciastek wychodzi? :)
    Ball

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm, ciężko powiedzieć, bo ja robiłam z resztek jakie mi zostały. Z takich 200g mąki, to ja wiem, może ze 30-40 ciastek, zależy jak grubo je rozwałkujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na takie, jak lubię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacha piękne! W Maroko mają obleśne ciastka, wszystko pachnie anyżem. Ił.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm...miodowe...w sam raz na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast margaryny można dodać masła? :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...