piątek, 2 grudnia 2011

Czekoladowa Chmura Nigelli.

Między jednym pierniczkiem, a drugim mój Tato ma urodziny. Od wczoraj, więc przeglądałam przepisy w poszukiwaniu ciasta, które przypadnie mu do gustu, lecz nie będzie za bardzo pracochłonne. Gdy zobaczyłam to ciasto, przepadłam. Już wiedziałam, że choćbym miała stać w kuchni 10godzin to je zrobię. Na całe szczęście, ciasto przygotowuje się bardzo szybko. A o co tyle krzyku? O czekoladowe ciasto Nigelli Lawson, które wypatrzyłam na blogu Dwóch Chochelek - KLIK.


Ciasto jest mocno czekoladowe, ale jednocześnie ma delikatną konsystencję. Jest wilgotne i bardziej wytrawne, przez gorzką czekoladę. Na prawdę, niebo w gębie :)

Składniki /trochę zmienione/ na tortownicę o śr. 22cm
200g gorzkiej czekolady
100g masła
6 jajek
150g cukru
250ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukry waniliowego
kakao do posypania

Sposób przygotowania:
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia.
4 jajka oddzielić białka od żółtek. Pozostałe 2 dodać do żółtek i ubić z połą cukru.
Dodać czekoladę do żółtek i delikatnie wymieszać.
Ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dosypać cukier i ubić jeszcze chwilkę. 
Połączyć. Najpierw dać ze 2-3 łyżki piany z białek do masy z żółtkami, a potem całość wlać do białek.
Delikatnie mieszać. Nie spieszyć się.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na to masę.
Piec ok. 40min w 180st.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie (opadnie) ubić śmietankę z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto.
Posypać kakao.



W weekend będę ozdabiać pierniczki, także dość szybko pojawi się kolejna notka :)

12 komentarzy:

  1. uwielbiam tak czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś :) Było to wtedy, gdy jeszcze nie mogłam uwierzyć, że można zrobić ciasto bez mąki ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i chyba trochę przypomina "Mleczną Kanapkę", na którą miałam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak lekko! :) Sama słodycz. Czekam na pierniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta nie wymagające dużej roboty. Fantastycznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabiłaś mnie ostatnim zdjęciem! Mocno czekoladowe, mnie wydaje się ciężkie, takie jakie powinno być prawdziwe czekoladowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam na swoje 21 urodziny ale było pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Escapade Gourmande, ja też na początku myślałam długo co to za ciasto bez mąki.
    Linka, trochę smakowo się różni od Mlecznej Kanapki :) ale i tak jest pysznie.
    Bazylia, ot tak sama słodycz :D
    Sue, na początku jest lekkie, a po godzinie stania w lodówce jakby osiadło i stało się cięższe faktycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale jest to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chcę być we wnętrzu tej chmury :D

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...