środa, 6 czerwca 2012

Crumble z truskawkami, rabarbarem i wanilią.

Wczoraj zakończyłam swoją edukację I stopnia :) w końcu! teraz czekam z utęsknieniem na lipiec i wyniki rekrutacji i mam nadzieję, że od października będę znów na studiach I stopnia, kolejnych :)

Miałam wczoraj tak przeogromną ochotę na pizze, ale pogoda była tak strasznie niesprzyjająca do wyjścia, a oczywiście drożdży w domu brak. Tak więc postanowiłam wymieść wszystko co potrzebne z lodówki i tak wyszły crumble. Czyli nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką ;)


Składniki:
kruszonkę robiłam na oko, tak żeby ciasto wyszło jednolite i dało się skubać :)
ok. 100g masła
ok. 150g mąki (pół na pół pszennej i mąki z pełnego przemiału)
cukier puder, w zależności jak bardzo chcemy mieć słodką kruszonkę
dodatkowo po 1 łyżce cukru pudru na każde naczynie
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
garść truskawek
kilka łodyżek rabarbaru


Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto na kruszonkę. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1cm kawałki. Naczynia żaroodporne wysmarować masłem. Równo rozdzielić owoce między miseczki, obsypać cukrem i ziarenkami wanilii. Wymieszać. Rozłożyć grubo kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st i piec ok. 20minut.
Można podawać z lodami waniliowymi :)

Teraz nie zostaje mi nic innego jak znaleźć sobie jakieś twórcze zajęcie, bo wakacje się zaczęły.


6 komentarzy:

  1. Że tak rzeknę mało kulinarnie, ale jak to u nas się mawia: "na oko to chłop umrzył!"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. atam! właśnie bardzo kulinarnie :):)

      Usuń
  2. idealne połączenie! ależ mam teraz ochotę na taką mieszankę smaków..!
    uściski Vinko!
    J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku tak pokochałam rabarbar :) jak byłam młodsza, to jadłam go tylko w cieście. Młoda i głupia byłam :P

      Usuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...