wtorek, 19 czerwca 2012

Sernik z ganache truskawkowym.

Sernik. Znowu :) Ale mi się nigdy nie znudzi, ponieważ uwielbiam wszelkie serniki. Szukam teraz swojego idealnego, takiego jakiego jadłam na Mazurach.
Ten jest kremowy, lekki z pyszną polewą truskawkową. Znalazłam go u Cukrowej Wróżki, więc musiał wyjść pyszny :) Tym razem nie kruszyłam ciasteczek na spód, a użyłam zwykłych herbatników i wyszło bardzo dobrze.

Z wiadomości miłych, dostałam kilka produktów firmy SyS do przetestowania, teraz wyjeżdżam na kilka dni, więc jak wrócę to spodziewajcie się pierwszych recenzji :)


Cukrowa Wróżka pisze, żeby piec go w formie o śr. 26cm, ja piekłam w mojej ulubionej, tej w której powstał Sernikowy Tort.

Składniki:
herbatniki
1kg mielonego twarogu (ja użyłam wiaderkowego z Pilosa, mój ulubiony)
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1szkl cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 jaj
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła w temp. pokojowej
kilka kropel soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego

Ganache:
ok. 200ml musu truskawkowego
2 łyżki masła
150g białej czekolady (ja użyłam 1 tabliczkę)

Sposób wykonania:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić. Wyłożyć herbatniki.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, później kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie ser, budyń, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat i cukier wanilinowy. Zmiksować na gładką masę. 
Ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Gdy piana będzie sztywna, delikatnie połączyć z masą serową.
Masę wlać do tortownicy i wyrównać. 

Po doświadczeniu z ostatnim sernikiem, piekłam inaczej jak Cukrowa Wróżka. Nagrzałam piekarnik na 150st (grzałka góra-dół) wstawiłam sernik i piekłam ponad 1.5h. Mniej więcej po 30min przykryłam sernik folią aluminiową żeby się nie spiekł. Zauważyłam też, że dzięki temu, że robiłam przerwy w miksowaniu i w sumie długo miksowałam i napowietrzałam sernik bardzo mi wyrósł, o dziwo bardzo równo :) ale nie cieszcie się, bo i tak opadł. Ale jak! Idealnie! 

Gdy sernik już będzie upieczony, czyli nie będzie się przelewał i drgał przy potrząśnięciu tortownicą, wyłączamy piekarnik i zostawiamy go na na chwilę w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Tak ok. 10minut. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i na 20min zostawiamy, wtedy sernik nam ładnie opadnie. 

Wyciągamy sernik w tortownicy, odkrawamy brzegi i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ganache:
Mus truskawkowy podgrzewamy w garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę i masło i roztapiamy. 
Gdy już wystygnie możemy polać nim sernik i wstawić do lodówki, ja tak zrobiłam, ale jak odkroiłam kawałek sernika to wszystko mi spłynęło, więc zebrałam do szklaneczki i po prostu polewam gotowy kawałek ganache.

Sernik powinno się schłodzić przynajmniej 2h, ale jak wiadomo, po nocy w lodówce jest jeszcze lepszy :)


5 komentarzy:

  1. serniki są super, z truskawkową dekoracja tym bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krwisty sernik, jak z jakiegoś horroru :P

    Ale na samą myśl o serniku mam wzmożony ślinotok ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ganache truskawkowe..!! do sernika!!! najlepsze połączenie pod słońcem?:))
    uściski!
    J

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł z tym truskawkowym ganachem :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...