czwartek, 16 lutego 2012

Churros con chocolate, czyli Tłusty Czwartek.

Dzisiejszą notkę, dedykuję wszystkim moim znajomym, z którymi byłam w Hiszpanii i z którymi zajadałam się churros w knajpkach. Pamiętam jedną taką sytuację, kiedy z dziewczynami poszłyśmy do jakieś restauracyjki/baru po churros i tak się nimi zajadałyśmy, że spóźniłyśmy się na zbiórkę :) ale warto było!

Kiedy ostatnio robiłam zakupy i zobaczyłam magazyn 'Kuchnia' gdzie na tytułowej stronie były churros, wiedziałam już co zrobię na Tłusty Czwartek. Więc cytuję za magazynem, jedynie zrobiłam inną czekoladę. Od Nigelli :)


Składniki /na 20szt, chociaż myślę, że wyjdzie więcej/
Churros:
1 szkl wody
80g masła
200g mąki pszennej
0.5łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
olej do smażenia, cukier cynamonowy, lub cukier z łyżeczką cynamonu do obtoczenia

Czekolada:
100g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
1 łyżka miodu
150ml kremówki



Sposób przygotowania:
Churros:
Zagotowujemy wodę z masłem, zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 2-3 minuty, aby nieco przestygło, wlewamy lekko ubite jajko i szybko mieszamy - ciasto powinno być lśniące i łatwo odchodzić od łyżki. Smażymy churros.  Rozgrzewamy olej w garnku, ciasto wkładamy do szprycy i szprycujemy kilku cm paseczki ciasta wprost do gorącego oleju. Usmażone ciastka wyjmujemy z tłuszczu, osączamy na ręczniku papierowym i obtaczamy w cukrze cynamonowym.
Czekolada:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu  o grubym dnie i ustawiamy na małym ogniu. Kiedy czekolada zacznie się topić, mieszamy wszystko po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Czekoladę nalewamy do filiżanki i maczamy w niej churros.



Przepis dołączam do akcji durszlakowej 



oraz, przypominam o konkursie, w którym między innymi można wygrać cukier cynamonowy, (klik, klik)

5 komentarzy:

  1. Moja ukochana alternatywa dla paczkow - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też uwielbiam :) i wg mnie 100 razy lepsze jak pączki :D

      Usuń
  2. Cześć, cześć! O churros słyszałam i czytałam, ale nigdy się sama nie odważyłam zrobić! Z przygotowania coś takiego jak ciasto ptysiowe?
    Wczoraj miałam zrobić chrust, ale trochę przychorowałam.. brr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z przygotowania to ciasto ptysiowe :) lądujące w garnku z olejem. Są bardzo proste do zrobienia!
      Zdrowia!

      Usuń
  3. nie jadłam, ale czuję, że zjadłabym dużo! szczególnie z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...