Rolada czekoladowa z kremem śmietankowym:
Składniki:
Biszkopt:
1szkl cukru pudru
3 jajka
100ml wody
2 łyżeczki cukru z wanilią
1szkl mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 budyń śmietankowy
45g masła
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier puder. Gdy piana będzie lśniąca, dodać resztę składników i wymieszać. Wlać do formy (40x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200st piekarnika i piec 15min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Przełożyć wierzchem na ściereczkę i zedrzeć papier. Delikatnie zrolować dłuższym bokiem i ostudzić.
Krem:
Zrobić budyń wg instrukcji. Dodać masło i cukier, wymieszać. Budyń powinien być bardzo gęsty.
Rozwinąć delikatnie roladę i posmarować kremem (ostudzonym, ale nie zimnym). Zawinąć łączeniem do dołu. U mnie łączenie jest z boku, bo mój budyń nie chciał do końca zgęstnieć.
Owinąć w ściereczkę i schładzać w lodówce przez ok.2h
Przed podaniem, posypać ciemnym kakao lub cukrem pudrem.
Robię bardzo podobną i ją uwielbiam, Twoja też musi być pyszna :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie
www.gastronomygo.blogspot.com
Szana ;)
Była bardzo dobra. Od razu zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :)
UsuńNa pewno jeszcze jakieś rolady się pojawią :)
Pozdrawiam!
mysle, ze wymyslisz teraz z dobrym przepisem MM .. hm takie rolady tez sa mozliwe, a jakie pyszne i zdrowe .. pozdrawiam z Francji
OdpowiedzUsuń