Składniki:
150g masła
150g cukru (ja dałam 150- 3 łyżki, a te 3 łyżki uzupełniłam cukrem waniliowym)
4 jajka
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia do małej miseczki.
W garnuszku utrzeć masło z cukrem. Im dłużej tym lepiej, dodawać po trochu mąki i ucierać dalej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Powoli dodawać do masy i mieszać łyżką.
2/3 masy wylać do keksówki (posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą).
Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Ciemną masę kłaść na jasną i wymieszać lekko żeby powstał wzorek. Piekarnik nagrzać do 165st i piec około 1h.
UWAGA!
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Babkę piec w keksówce lub w odpowiedniej formie na babkę.
OOO... Piekę w najbliższej wolnej chwili! :)
OdpowiedzUsuńfajniutka
OdpowiedzUsuńjak idealnie pękła przez środek :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńfajnie, że udało Ci się znaleźć podobny przepis:) może jutro nabierze wilgoci jeśli się ją zawinie w folię?(o ile jeszcze zostało trochę;))
uściski
J
Linka, piecz piecz, pyszna jest :)
OdpowiedzUsuńDusia, dziękuję :)
Kaś, też mi się podoba :D
Just, kawałek babki został przykryty lnianą ściereczką i zrobił się bardziej zbity i faktycznie teraz jest bardziej mokry :)
Robimy z mamą podobną. Cudna baba! :D
OdpowiedzUsuń