Składniki na dużą tortownicę:
4 szkl mąki pszennej
4 jajka
2 szkl mleka
4 łyżki konfitur lub dżemu
2 szkl cukru
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 czekolada deserowa
Sposób przygotowania:
Mąkę zmiksować z jajkami. Dodawać mleko, konfitury, kakao. Miksować. Wsypać sodę a na końcu margarynę pokrojoną w kostkę.
Dokładnie zmiksować. Wylać na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką tortownicę.
Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec przez ok. godzinę do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać na końcu nią ciasto.
SMACZNEGO!
ten murzynek wygląda absolutnie perfekcyjnie! upiekę mój według Twojego przepisu! dziękuję!
OdpowiedzUsuńuściski!
Just
rewelacyjny murzynek, wszyscy go chwalili
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo!
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wyszedł zakalec
OdpowiedzUsuńw którym miejscu? ;)
Usuńczytając przepis, nie da się nie zauważyć, że w cieście są konfitury ;) może to Cię zmyliło Anonimie?
Zrobiłam to ciasto według przepisu i wyszło rewelacyjne! Nie było widocznego zakalca, więc "Anonimowy" ma trochę racji.
UsuńZamiast margaryny dałam masło roślinne. Trochę mniej cukru wsypałam (1,5 szklanki).
Dodatkowo wierzch posypałam MM'sami.
Nawet na trzeci dzień świetnie smakowało i było cały czas puszyste (nie zeschło się).
P.S. Kolejne już siedzi w piekarniku :))
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń