Zainspirowana przez większość z Was, postanowiłam też zrobić swój własny cukier smakowo-zapachowy :) Myślę, że każdy z Nas powinien mieć taki słoiczek, w którym czuć prawdziwą wanilię czy cynamon, a nie jakiś chemiczny zamiennik.
Na dzień dzisiejszy mam dwa słoiczki. Jeden jasny waniliowy, jeden ciemny cynamonowy. Oba pachną pięknie, gdy się je otworzy i na pewno będę uzupełniać zapasy, również o inne smaki.
Cukier waniliowy:
1 laska wanilii
250g cukru (akurat taki słoiczek miałam)
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wymieszać z cukrem.
Do słoiczka wsadzić laskę pozbawioną ziarenek, ja oprócz tego, że przecięłam ją wzdłuż to jeszcze ciachnęłam w poprzek. Czyli tak powstałe 4 części wanilii zasypałam cukrem z ziarenkami.
Zamknąć szczelnie i odstawić. Cukier jest gotowy po okołu tygodniu.
obrazek jest namalowany przez moją Mamę :)
Cukier cynamonowy:
3 kory cynamonu
2 łyżki zmielonego cynamonu
250g cukru brązowego
Cukier zmieszać ze zmielonym cynamonem.
Kory włożyć do słoiczka i zasypać je cukrem.
Szczelnie zamknąć i odstawić.
Tak jak w przypadku cukru waniliowego, cukier cynamonowy gotowy jest po ok. tygodniu.
Za kanciaste słoiczki dziękuję - Tacie.
Super wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł
OdpowiedzUsuńCukier waniliowy robiłam, cynamonowy też, ale z białym cukrem..no i muszę zrobić z brązowym...
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten cynamonowy, a do czego go dodajesz?
OdpowiedzUsuń