Jest, więc ciasto. Z truskawkami żeby przywołać słońce. W końcu czerwiec.
Przepis podstawowy z Moich Wypieków, z lekkimi modyfikacjami ;)
Składniki /tortownica o śr. 23cm/
CIASTO:
100g masła
2/3 szkl cukru (następnym razem dam mniej)
1 jajko
0.5szkl śmietany 18%
1 i 1/3szkl mąki pszennej
40g budyniu smietankowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5opakowania cukru waniliowego
truskawki
KRUSZONKA:
100g mąki
50g cukru
50g miękkiego masła
lukier (0.5 szkl cukru pudru i łyżeczka wody)
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski i dostawić.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko dalej ucierając.
W trzech turach dodawać śmietanę z suchymi składnikami, mieszając tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Wyłożyć uprzednio wymyte i odszypułkowane, pokrojone w połówki truskawki, wierzchem do góry.
Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. Piec 45min.
KRUSZONKA:
Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać miękkie, pokrojone w kostkę masło i połączyć.
Można zrobić wcześniej i wsadzić do lodówki.
Kruszonkę można zamrażać.
LUKIER:
Do szklanki wsypać cukier puder i dolać wody. Rozetrzeć łyżką. W razie konieczności dodawać albo po kilka kropli wody, gdy lukier jest zbyt gęsty, lub cukru, gdy jest zbyt rzadki.
Ostudzone ciasto polać lukrem.
Wszędzie królują truskawki! Kocham ten czas i bardzo lubię takie ciasta ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń