Kiedyś przeczytałam o tym Banoffee i zapisałam na kartce z ciastami do zrobienia. Pomyślałam, że będzie akurat. No bo czy może być coś lepszego od banana i kajmaku? No dobra, banan i nutella, ale to zupełnie inna bajka :) Ciacho jest pyszne, słodkie i dodaje energii........ na zjedzenie kolejnego kawałka!
Przepis na tortownicę o śr. 23cm
Składniki:
150g herbatników
100g masła
puszka gotowej masy kajmakowej
2 banany
250ml kremówki
250g mascarpone
50g cukru
opcjonalnie kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszamy za pomocą wałka.
Masło topimy w garnuszku i przelewamy do kruszynek z herbatników. Łączymy i wysypujemy na dno tortownicy. Dociskamy do dna i do ścianek.
Wsadzamy do lodówki.
Banany kroimy w plasterki i układamy na spodzie ciasteczkowym. Na to wykładamy kajmak.
Mascarpone łączymy z połową cukru. Kremówkę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Serek dodajemy delikatnie do śmietanki i łączymy. Wykładamy na kajmak i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem możemy posypać kakao lub startą czekoladą.
Zastanawiam się, czy można wymienić banana na coś innego:) całość jawi się smakowicie...
OdpowiedzUsuńmyślę, że w sezonie można wsadzić jakieś malinki albo truskawy. Albooo borówki też by były dobre :)
UsuńO rany, na sam widok umarłam z pragnienia. Koniecznie muszę wypróbować! *.*
OdpowiedzUsuńpróbuj, bo jest zacne :D
UsuńUwielbiam ;d
OdpowiedzUsuńZrób takie jak przyjedziesz do Cieszyna i Cię odwiedzę :)
OdpowiedzUsuńJeżeli tylko ktoś mi pożyczy mikser żeby ubić śmietankę to mogę robić :)
UsuńMogę ci z domu przynieść :)
UsuńVinko,
OdpowiedzUsuńto ciasto za mną "chodzi" od dłuższego czasu. Muszę się w końcu za nie zabrać, bo musi smakować obłędnie!
Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.
ślinotok
OdpowiedzUsuń