sobota, 30 czerwca 2012

Jagodzianki z białym serkiem.

Jak zobaczyłam ten post u Dorotuś to już wiedziałam, że chwila moment i muszę zrobić to. Uwielbiam jagodzianki, a najbardziej uwielbiam jagodzianki nad morzem. Kiedy można się pobrudzić lukrem lub jagodą i nikt się nie przejmuje, bo i tak za chwilę do morza i kto się plamą będzie przejmował. Jak byłam mała znałam każdą 'przyśpiewkę' panów, którzy sprzedawali jagodzianki, kukurydze czy inne dobrocie. Teraz w sumie pamiętam jedną z najlepszych, czyli: ''Jagodziankiiii dwu smakowe! Jagodowo-jagodowe!'' :)

Te jagodzianki w sumie tak łatwo nie miały, bo moje pierwsze pójście do sklepu skończyło się tylko smutną miną jak zobaczyłam cenę 5zł/10dag. Ale, w podejściu numer dwa zobaczyłam drugi koszyk z jagodami i ceną 15zł/kg. Tamte, to były borówki amerykańskie. Po ile u Was są jagódki? Oj, ile bym dała, żeby mieć pod ręką las ;)

Ps. Przepraszam, za jakość zdjęć, ale Brat pojechał na wakacje i zabrał lepszy aparat.


Składniki:
Ciasto:
300ml letniego mleka
60g masła
100g cukru
0.5 łyżeczki soli
2 jajka
560g mąki (ja dałam ok. 500g zwykłej mąki pszennej i resztę mąki pp)
20g świeżych drożdży

Masa serowa:
400g twarogu półtłustego
2 łyżki masła w temp. pokojowej
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru z wanilią

Ponadto:
400g jagód

Sposób przygotowania:
Najpierw zrobić zaczyn. Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać mlekiem i wsypać 2łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
Odstawić do wyrośnięcia. 
Do dużej miski wsypać suche składniki i wymieszać. Kolejno jajka i masło a na końcu zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Uformować kulę z ciasta i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1h-1.5h. 

W tym czasie można zrobić masę serową.
W miseczce rozgnieść dokładnie twaróg, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie  rozwałkować je na kwadrat ok. 45x45cm  i przekroić na 2 prostokąty.  Każdy z prostokątów po połowie wzdłuż smarujemy serkiem i posypujemy obficie jagodami i przykrywamy resztą ciasta. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy ostrym nożem na małe bułeczki. Odstawiamy jeszcze na ok. 15min do wyrośnięcia.

Pieczemy 25-30min w temp. 200st na grzałce góra-dół. Gdyby bułeczki się za bardzo zrumieniły można zmniejszyć temp. 
Jeszcze ciepłe lukrujemy (szklanka cukru wody+2łyżki wrzątku)




17 komentarzy:

  1. Jejciu!Palce lizać! :)uwielbiam jagodzianki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dokładnie palce lizać! jagody przy jedzeniu trochę wypadają, bo dużo ich dałam i od wyjadania palcami mam je fioletowe ;)

      Usuń
  2. Kobieto! Kusisz niesamowicie, taką mi robisz chęć na jagodzianki! Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób zatem! Proste w wykonaniu są i są mega sycące :)

      Usuń
  3. bardzo fany pomysł z dodaniem serka ;]
    muszą być smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają! :) Mnie również jagodzianki kojarzą się z pobytem nad morzem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy mieszkałam w Wiśle, to tam była taka tradycja, że na wspomnienie Apostołów Piotra i Pawła piekło się kołacze z borówkami, czyli po waszemu z jagodami. Przepis wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama w to nie wierzę, ale mój mąż zrobił ostatnio jagodzianki :) chociaż Twoje wypełnienie wygląda znacznie ciekawiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszności! jagodzianki niepodzielnie rządzą latem :)
    jak sie cieszę, że las pod nieopodal, bo bym chyba zbankrutowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za rozpusta smaku! Nie dość, że jagody z ciastem, to jeszcze ten ser ... pychota!
    Narobiłaś mi niesamowitego apetytu.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jagodzianki, a swojskie są najlepsze! Muszę spróbować Twojego przepisu w praktyce. Jak wyjdzie mi tak jak wygląda na Twoich zdjęciach, będę w siódmym niebie!

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...