czwartek, 29 września 2011

Rozpusta.

Dziś notka z dwoma przepisami. Jednym słodkim, drugim wytrawnym.
Wakacje nie sprzyjają utrzymaniu dobrej linii, bo nic nie robię tylko coś pichcę/gotuję lub piekę. Na całe szczęście w poniedziałek już na uczelnię, więc nie będzie czasu na gotowanie. Z jednej strony smutno, ale z drugiej - wyjdzie to na zdrowie wszystkim domownikom.

Zaczynamy od słodkości. Przeglądając blog Dorotuś, od którego jestem wręcz uzależniona, natknęłam się na przepis na Białą Pavlova. Myślę sobie beza, z kremówką i owocami to coś dla mnie. Szczególnie, że ta beza jest inna od wszystkich. Miękka w środku, chrupiąca na zewnątrz. Cudnie się kruszy i bardzo pasuje do niej właśnie kremówka.



Biała Pavlova, z przepisu Dorotuś, lekko zmodyfikowana.
Składniki:
6 białek
300g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
250ml kremówki
owoce do przybrania (u mnie 1 gruszka i 1 nektaryna)

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukru, a na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę białkową, formując okrągły blat (Masa urośnie i wzwyż i wszerz). Wstawić do nagrzanego do 180st. piekarnika a po 5minutach temperaturę zmniejszyć do 150st. Piec ok. 1h, pilnować żeby beza za bardzo się nie przyrumieniła.
Ostudzić w otwartym piekarniku. 
Wystudzoną bezę wyłożyć dnem do góry, ściągnąć papier. Przyozdobić ubitą kremówką i owocami.
Przechowywać w lodówce.


A na obiad dziś postanowiłam znowu zrobić coś włoskiego i tak wpadłam na to, żeby zrobić lasagne. 
Kupiłam odpowiednie składniki, udało mi się kupić makaron do lasagne z mąki durum (polecam takie makarony!). A przepis znalazłam u Kaś :) który lekko w sprawie ziół zmodyfikowałam.

Niestety, nie będzie zdjęć przekroju lasagne, ponieważ nie była zbyt fotogeniczna. Zdjęcie takie możecie obejrzeć właśnie u Kaś.

Składniki na małą blaszkę:
płaty makaronu do lasagne
500g mielonego mięsa
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
puszka pomidorów bez skóry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
po 2 łyżki suszonej bazylii i tymianku 
sól, pieprz

Sos serowy:
150ml kremówki
2 jajka
1/2szkl mleka 2%
starty żółty ser wg uznania+plasterki sera które położymy na wierzch

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w plasterki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach a czosnek posiekać. Warzywa smażyć na rozgrzanej oliwie przez ok. 2minuty. Dodać mięso i podsmażyć. Dodać pomidory, przecier i przyprawić. Smażyć na małym ogniu przez 20minut.
W misce wymieszać jajka, mleko , kremówkę i starty ser.
Dno blaszki wysmarować oliwą z oliwek i kolejno układać: 
makaron, mięso, polać sosem. Makaron, mięso, polać sosem itp. U mnie wyszły 3 warstwy. Kończymy układanie na mięsie+sos a na to kładziemy plasterki sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika i zapiekamy przez ok. 40minut.

Smacznego!

~~~
Zapraszam na facebook'a :) 

4 komentarze:

  1. wspaniała rozpusta! Pavlovą pochłonęłabym chyba na raz :)
    przypomniałaś mi o tej lazanii i narobiłaś strasznego smaku. nie mam wyjścia - będzie w weekend :D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha:) Oba przepisy są takie smakowite

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Bogu, że Vinka wraca na uczelnię, bo inaczej zapasłaby nas jak amen w pacierzu. A swoją drogą fajnie mi tak wracać z pracy i zastanawiać się co dziś dobrego upichci moja córka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam osoby, które lubią gotować...

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...