środa, 12 października 2011

Kolor w kuchni - żółty!

Żółty - ten kto mnie zna, może od razu powiedzieć, że to mój ulubiony kolor. Żółty zegarek, żółty lakier, żółte kolczyki, trampki, torba, nawet teczka na notatki ;) Uwielbiam ten kolor, kojarzy się ze słońcem, szczęściem a osoby, które otaczają się tym kolorem podobno są mega pozytywne.

Dziś notka obiadowa, a niedługo będzie ciasteczkowo, także cierpliwości.

Będzie Kurczak curry z ziemniaczkami i sałatką z brokułami. Przyprawa curry należy też do jednej z moich ulubionych, oczywiście przez kolor, ale ważną rolę gra w niej smak. Jest to w sumie mieszanka przypraw takich jak: sól, kurkuma, czosnek, gorczyca, kozieradka, imbir, lubczyk, kardamon, kolendra, pieprz czarny, chilli, cukier, cząber, cynamon, goździk i papryka słodka.


Składniki: (dla 2 osób na 2 dni)
8 nóżek z kurczaka (mogą być całe, same udka, generalnie jakie części kurczaka akurat mamy)
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz, sól, mieszanka ziół (zmieszałam bazylię z rozmarynem, ponieważ przeczytałam, że jest to namiastka soli w diecie bezsolnej) soli używam w kuchni coraz mniej (jak gotuję dla siebie to w ogóle) żeby pomału przyzwyczajać rodzinkę do braku soli :)
2-3 łyżki curry
2 łyżki chilli
ziemniaki

Sposób przygotowania:
Nóżki dokładnie umyć. Wsadzić do miski i zalać oliwą z oliwek. Wsypać przyprawy i wymieszać.. 
Cebulę pokroić w piórka a czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do kurczaka.
Odstawić na ok. godzinę.
Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy w żeliwnym garnku i wrzucić kurczaka. Dolać trochę wody i przykryć.
Dusić ok. 30-40minut.
W tym czasie obrać, umyć i ugotować ziemniaki. Gdy kurczak będzie już gotowy, dodać do żeliwnego garnka ziemniaki i polać sosem, który powstał podczas duszenia.

Składniki na przygotowanie sałatki:
opakowanie mrożonych brokuł
garść orzechów włoskich
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku

 Sposób przygotowania:
Brokuły wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez ok. 8minut.
Przygotować sos. Do miski wlać oliwę, majonez, musztardę, sok z cytryny  i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
Wrzucić do sosu ugotowane i zlane zimną wodą brokuły i wszystko wymieszać. Posypać orzechami.

Smacznego!

~~~
Zapraszam na facebook'a :)

1 komentarz:

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...