Przepis trochę zmodyfikowany ;)
Babeczki cynamonowe: /przepis na 17szt/
Składniki na babeczki:
100g stopionego masła
350-450g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
3 żółtka
200ml mleka + do posmarowania
Składniki na nadzienie:
1 łyżeczka cynamonu
60g brązowego cukru
15g stopionego masła
wiórki kokosowe (2-3 garści)
orzechy włoskie (3 garści)
Sposób przygotowania:
W jednej misce zmieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Składniki mokre wlać do pierwszej miski i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie się kleiło dosypać mąki, lecz nie za dużo, bo ciasto ma mieć konsystencję ciasta drożdżowego. Rozłożyć na blacie papier do pieczenia lub folię aluminiową, pospać mąką i wyłożyć ciasto, które też posypać małą ilością mąki. Rozwałkować na prostokąt o wym. 30x25cm.
Przygotować nadzienie.
Do miski wlać roztopione masło, dodać cukier i cynamon. Wymieszać, dodać orzechy. Nadzienie wyłożyć na prostokąt ciasta i posypać wiórkami. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Skleić brzegi palcami umoczonymi w wodzie. Tak powstałą roladę pokroić ostrym nożem i wyłożyć na papilotki. Posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec około 15minut. Studzić na kratce. Wystudzone babeczki przykryć ściereczką.
Smacznego!
~~~
Zapraszam na facebook'a :)
cynamon,mniam nie musisz mnie namawiać porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńmam istnego fioła na punkcie cynamonu - zjadlabym wszystkie!
OdpowiedzUsuń