poniedziałek, 27 czerwca 2011

Włoskie śniadanie

Bruschetta - rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków. 
źródło: wikipedia.

Wczoraj jadłam właśnie grzanki z pomidorem i jak zwykle przeglądałam przepisy kulinarne gdzie natknęłam się na Bruschettę. Nawet nie wiedziałam, że to co często jem jest jakąś regionalną potrawą. Postanowiłam, więc dziś na śniadanie zrobić Bruschettę jak najbardziej bliską oryginałowi. Pominęłam tylko czosnek, bo mam tylko chiński, a za nim za bardzo nie przepadam.
Składniki:
3 grube kromki pieczywa (muszą być grube! tak przynajmniej na 2cm)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pomidor
kilka listków świeżej bazylii i oregano (można zastąpić ziołami suszonymi, u mnie łyżka suszonego oregano)

Sposób przygotowania:
Pieczywo posmarować oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na ok 5-7min (termoobieg 150stopni).
Przygotować pomidora. Umyć i pokroić w kostkę, dodać zioła (świeże oczywiście umyć i poszatkować). Dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Wyjąć grzanki i układać pomidory .

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Pycha! Zawsze chciałam tego spróbować, ale zazwyczaj czegoś mi brakuje w lodówce. Teraz może wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...