piątek, 4 marca 2011

Pysznie!

Dziś na wytrawnie. Krewetki - owoce morza, które mogę jeść i jeść i jeść i jeść :) Moje ulubione danie na szybki obiad. Z makaronem, okraszone sosem z oliwy, masełka i białego wina, z posmakiem czosnku. Mmmmm.
Dziś, mało tekstu, za to dużo zdjęć :) Fotorelacja od początku ;)


Potrzebne składniki: 
krewetki (u mnie na 4 osobową rodzinkę idzie pół kilo i jest ilościowo tak w sam raz ok.12-15szt)
białe wino pół wytrawne w ilości pół szklanki, resztę można skonsumować do obiadu :)
oliwa z oliwek, olej z pestek winogron lub to co mamy pod ręką ;)
ćwierć kostki masła
makaron dobrej jakości (ja najbardziej lubię tagliatelle)
czosnek (3-4 ząbki, zależy jak bardzo go lubimy)
sól, pieprz
warzywa na sałatkę (u mnie papryka czerwona, ogórek, szparagi w zalewie własnej, sałata lodowa) - warzywa układamy na talerzu, lub robimy sałatkę ;)

Danie krewetkowe jest daniem spontanicznym, jemy z tym co akurat mamy pod ręką, a ja potrafię zjeść nawet same krewetki ;) :D

to białe na talerzyku to posiekany drobno czosnek :)

Gotujemy makaron, gdy już jest w garnku  i dochodzi przystępujemy do gotowania krewetek.


Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucamy czosnek, musimy pilnować żeby się za bardzo nie przyrumienił. Gdy już nabiera kolorku wrzucamy uprzednio zmrożone, zlane wodą, wypłukane krewetki i przykrywamy pokrywką. Dusimy ok. 5-7 min, przyprawiamy (sól, pieprz). Dolewamy wino i gotujemy kolejne 5 min lub dłużej, krewetki mają być miękkie i sprężyste.

Na talerz wykładamy makaron, na niego krewetki, wszystko polewamy sosem z patelni. 
Układamy warzywa.
Nalewamy winka
iiiii

ZAJADAMY !
SMACZNEGO!








7 komentarzy:

  1. Mmm, ja to uwielbiam krewetki! Zwłaszcza ze smażonym ryżem! :D Muszę wypróbować Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o nie, z ryżem nie lubię bo zapycha mnie ^^ z makaronem delikatniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Viniaczku, a skąd masz ten przepis? Autor naszych krewetek czyta Twojego bloga. Ale faktycznie, pychota była!
    Fortuna

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie twoje dzisiejsze dokonania? Słodziutkie były, mniam, mniam....

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam owoce morza! a krewetki dodaję najczęściej do paelli:) Chętnie spróbuję wersji na winie, mam chyba parę sztuk luzem w zamrażarce;)
    pozdrowienia!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  6. Krewetki są rewelacyjne :) polecam także owoce morza grillowane - są naprawdę doskonałe http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/krewetki-z-grilla/
    :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...