czwartek, 11 kwietnia 2013

Ciasto bananowe z orzechami.

Sycące, delikatnie słodkie, bardzo mokre, chrupiące, pachnące bananami, z pyszną kruszonką, w sam raz na drogę, do popołudniowej kawy. Wyśmienite. Trzeba czegoś więcej?


Składniki na ciasto:
140g mąki pszennej
120g cukru
100ml oleju
2 dojrzałe banany
1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
5 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garście posiekanych orzechów włoskich
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru


Sposób przygotowania:
Składniki suche zmieszać ze sobą w jednej misce.
W drugiej, rozgnieść banany, dolać olej, dodać żółtko. Wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i zmiksować na gładką masę.
Dodać orzechy, wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Zrobić kruszonkę. Połączyć i zagnieść składniki na jednolitą masę :)

Standardową keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto bananowe, na to dać kruszonkę.

Piec 40min w 180st.

Dziś świeciło w końcu słońce, śnieg już prawie cały stopniał. Jutro będzie cudowny dzień, jedziemy po małego przyjaciela z mokrym nosem :) dla Niej.

9 komentarzy:

  1. chlebki bananowe są idealne na drogę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak!
      na pewno wypróbuję jeszcze kilka wariacji :)

      Usuń
  2. Wilgotne ciasta to coś co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, to musi być dobre. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja akurat mam dwa pięknie dojrzałe banany i się zastanawiam, co z nimi zrobić :) Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, nie wyszła mi kruszonka, nie wiem dlaczego, czy masło ma być takie z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masło ma być z lodówki, inaczej się nie zagniecie ;)

      Usuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...