Składniki na ciasto:
140g mąki pszennej
120g cukru
100ml oleju
2 dojrzałe banany
1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
5 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garście posiekanych orzechów włoskich
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Składniki suche zmieszać ze sobą w jednej misce.
W drugiej, rozgnieść banany, dolać olej, dodać żółtko. Wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i zmiksować na gładką masę.
Dodać orzechy, wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Zrobić kruszonkę. Połączyć i zagnieść składniki na jednolitą masę :)
Standardową keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto bananowe, na to dać kruszonkę.
Piec 40min w 180st.
Dziś świeciło w końcu słońce, śnieg już prawie cały stopniał. Jutro będzie cudowny dzień, jedziemy po małego przyjaciela z mokrym nosem :) dla Niej.
chlebki bananowe są idealne na drogę! :)
OdpowiedzUsuńo tak!
Usuńna pewno wypróbuję jeszcze kilka wariacji :)
Wilgotne ciasta to coś co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńNo, to musi być dobre. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńA ja akurat mam dwa pięknie dojrzałe banany i się zastanawiam, co z nimi zrobić :) Kusisz :)
OdpowiedzUsuńno jak to co :D
Usuńciasto bananowe! :)
Witam, nie wyszła mi kruszonka, nie wiem dlaczego, czy masło ma być takie z lodówki?
OdpowiedzUsuńTak, masło ma być z lodówki, inaczej się nie zagniecie ;)
Usuń