Nie wiesz jak zrobić cukier cynamonowy? Zapraszam: KLIK.
Składniki:
Ciasto:
175g mąki
1 łyżeczka cukru białego
1 łyżeczka cukru z cynamonem
szczypta soli
110g zimnego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
Farsz:
3 jabłka
85g suszonej żurawiny
85g posiekanych orzechów włoskich
30g posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru z cynamonem
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
1 jajko
cukier z cynamonem
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na około godzinę.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry. Umieścić w misce, dodać żurawinę, orzechy i czekoladę. Zasypać cukrem i mąką. Odstawić.
Ciasto rozwałkować już na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć farsz i zakryć końcówkami ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Wstawić do nagrzanego do 180stopni i piec ok. 40minut.
wygląda bardzo smacznie!:)
OdpowiedzUsuńrównie dobrze smakowała! :)
Usuńwow..nagle zrodziła się we mnie potrzeba zjedzenia chociaż kawałka. Wyobrażam sobie jak musiała pachnąć podczas pieczenia..mmm..
OdpowiedzUsuńuściski!
J
pachniała obłędnie!
UsuńMogę tylko pomarzyć o jej zapachu. Ale wygląda również obłędnie. Podoba mi się ten swojski kształt i środek pełen dobroći! <3
OdpowiedzUsuńWyszła znakomicie!
OdpowiedzUsuń