wtorek, 18 września 2012

Jesienna tarta trochę inaczej.

Zostały mi niecałe 2 tygodnie na wypiekanie. Później będzie o wiele ciężej, brak piekarnika i te sprawy. Będę musiała pomyśleć co dalej z blogiem, bo nie chcę go zawieszać... Macie jakieś propozycje?

Wczoraj przeglądając blogi, bo miałam syndrom Coś-Bym-Zjadła-Ale-Nie-Wiem-Co, natknęłam się na blogu Kaś na Wiejską Tartę ze śliwkami. Wyglądała bardzo apetycznie, więc dziś z samego rana poleciałam na zakupy po potrzebne produkty. Trochę modyfikacji i wyszła tarta cudo!


Składniki:
Ciasto:
175g mąki pszennej
niecała płaska łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
110g zimnego masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kefiru
Nadzienie:
niecałe 500g śliwek, u Kaś węgierki, ja użyłam Prezydenckich bo są większe, wypestkowanych i pokrojonych w plasterki
2 jabłka, obrane, pokrojone w plasterki
50g cukru
1 łyżka mąki
szczypta soli
50g płatków migdałowych
jajko do posmarowania i cukier do obsypania


Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem, skórką i solą aż powstaną okruszki. Dodać sok z cytryny i kefir i zagnieść szybko ciasto. Uformować placek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Ja chłodziłam niecałą godzinę, Kaś zaleca 2h.
Przygotować farsz.  Do śliwek i jabłek dodać resztę składników + większość migdałów. Wymieszać.

Ciasto wałkować na papierze do pieczenia. Rozwałkować na cienko. Przełożyć na blaszkę. Farsz wyłożyć na środek, zostawić ok.5cm marginesu do zawinięcia. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem, posmarować jajkiem i obsypać cukrem. Resztę płatków wysypać na górę nadzienia.

Piec ok 40min w 200st.

Po upieczeniu przesunąć ciasto wraz z papierem na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia i odparowania.


10 komentarzy:

  1. To "inaczej" bardzo tu do mnie przemawia. Ta tarta musi smakować wspaniale. Aż tęsknię trochę za śliwkami...

    OdpowiedzUsuń
  2. inaczej nie znaczy gorzej :D wygląda świetnie! ciekawa jestem smaku :)
    pozdrawiam ciepło!
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. taka rustykalna, niesamowita

    OdpowiedzUsuń
  4. Vinka przez Ciebie zacznę znów jeść słodycze po 5 latach :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pysznie i otwiera mozliwosci na nowe polaczenia - moze z gruszka? :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. najulubieńsza :) fajnie, że skorzystałaś z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja dziękuję, że mogłam go znaleźć u Ciebie! :)

      Usuń
  7. Tarta zawsze jest pyszna, a Twoja dodatkowo jeszcze pieknie wygląda. Pozdrawiam i z pewnością spróbuje przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę pięknie - szczególnie teraz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...