Wiosna!
Dziś we Wrocławiu pond 15stopni, słoneczko, ptaszki śpiewają, tylko czekać aż magnolia za oknem zakwitnie :)
A od wczoraj miałam ochotę na ciasto. Tylko nie jakieś mocno ciężkie, których już mam z lekka dość po zimie. Chciałam coś lżejszego i w końcu postanowiłam upiec zwykłego biszkopta, którego miałam zamiar przełożyć kremówką z owocami. Poszperałam jeszcze trochę po internecie i natknęłam się na kilku blogach na Victoria Sponge Cake, czyli taki cięższy biszkopt maślany z kremówką i w oryginale z truskawkami. Jako, że w sklepach można jeszcze tylko dostać hiszpańskie truskawy giganty, za którymi nie przepadam, postanowiłam skorzystać z tego co mam czyli kiwi i banana. Wyszło dobrze, choć dla mnie zbyt maślano. Wolałabym tu zwykły biszkopt.
Oryginalny przepis na blogu MojeWypieki
Składniki: (tortownica śr. 22cm)
170g mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170g miękkiego masła
120g cukru
3 jajka
250ml kremówki
1łyżeczka cukru z wanilią
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania jest niezwykle trudny ;-)
Wszystkie składniki (oprócz kremówki, cukru waniliowego i owoców) umieścić w misce i zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 160stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać.
Piec 30minut.
Po upieczeniu przekroić na dwa placki i odstawić do przestygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie, ubić kremówkę z cukrem waniliowym. Przełożyć na jeden krążek, ułożyć owoce, przykryć drugim krążkiem. Posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Nie wiem czy zauważyliście, ale pod głównym obrazkiem są dwie nowe zakładki: O mnie - o blogu, gdzie można przeczytać trochę o mnie, oraz druga zakładka Wypieki i inne słodkości, gdzie jest spis wszystkich wypieków blogowych :)
Wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńwygląda przesmacznie, i tak pięknie oświetlony przez słoneczko :)
OdpowiedzUsuńwiosna w końcu sobie przypomniała o Dolnym Śląsku;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kwitnące magnolie;)
czekamy razem!
pozdrawiam!
m.
Wygląda pysznie i tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuń