czwartek, 15 marca 2012

Obiad w godzinę.

Ile znacie zastosowań na udka z kurczaka? Smażone, duszone, pieczone w piekarniku, w panierce... Mi się już znudziło i dziś trochę pobuszowałam na durszlaku i znalazłam cudowny pomysł na udka.

Znajomi często mnie się pytają, jaki mam pomysł na szybki obiad. No nie ma nic do ukrycia, że kurczak jest najszybszym mięsem do przygotowania. Dzisiejszy zajął mi godzinę. Łącznie ze zrobieniem sałatki, ugotowaniem makaronu i posprzątaniem całej kuchni :)

Oryginalny przepis na przygotowanie kurczaka znalazłam na blogu SiłaSmaku :)

Składniki:
8 udek z kurczaka
0.5 szkl pokrojonych suszonych śliwek
2 łyżki musztardy
sok z połowy cytryny
1/2szkl bulionu drobiowego
2 małe cebule
sól, pieprz, suszony tymianek
oliwa z oliwek

+makaron i ulubiona sałatka (u mnie: sałata lodowa, pomidor, ogórek, rukola, oliwa z oliwek+ocet balsamiczny, bazylia)


Sposób przygotowania:
Udka umyć, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śliwki pokroić, cebulę pokroić w piórka. Zrobić bulion. Wlać do niego sok z cytryny, musztardę i tymianek. Zalać tym udka. Na tym ułożyć cebulę i śliwki.
Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić naczynie. Piec przez 40minut. Na ostatnie 10min zdjąć pokrywkę, aby sos mógł zgęstnieć.

W czasie gdy udka siedzą w piekarniku, sprzątamy kuchnię, robimy sałatkę, a potem gotujemy makaron :)  

1 komentarz:

  1. I już wiadomo dlaczego tak krótko...
    Nie gotowałaś ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...