wtorek, 27 września 2011

Powitanie Jesieni - zupa krem z dyni.

Dynia kojarzy mi się z jesienią. Przez kolor i przez to, że w moim liceum hucznie obchodzono Halloween ;)
Uwielbiam dyniowe pestki, a ta zupa jest chyba jedną z moich ulubionych.
Dziś z Mamą zrobiłam właśnie taką pikantną wersję. Lubię takie wspólne gotowanie. Chociaż to ja musiałam się rozprawić z tą wielką dynią. Około 2 godzin, myłam, kroiłam, obierałam, wybierałam pestki. Ufff, dużo roboty, ale dla takiego smaku warto.


Składniki:
dynia (przygotowana odpowiednio, obrana ze skórki, pokrojona w kostkę; można podzielić na części i to co na zupę odkładamy, resztę mrozimy)
2 ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę)
mała cebula (obrana, pokrojona paski)
2 ząbki czosnku (obrane i wyciśnięte)
pieprz, sól, curry lub starty korzeń imbiru
starty ser żółty
pestki dyni
trochę kremówki do ozdoby



Sposób przygotowania:
Pokrojone warzywa gotujemy do miękkości w małej ilości wody.
Gdy będą już miękkie, miksujemy na krem.
Przyprawiamy do smaku.
Na patelni prażymy pestki dyni. 
Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami i startym serem. 
Nalewamy śmietanki na środek miseczki.



Smacznego!

~~~~
Zapraszam na facebook'a

2 komentarze:

  1. ugotuj mi mamo!ups, zapomniałam, że mama jest daleko...
    Świetny przepis, te pestki na wierzchu brzmią jeszcze bardziej zachęcająco!
    Stefan

    OdpowiedzUsuń
  2. te pestki są pyszne! :)
    ugotuje Ci i poślę PocztąPolska xd!

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...