niedziela, 18 września 2011

Niespodzianka.

Dziś odbyło się u mnie przyjęcie-niespodzianka dla mojej Mamy, która niedługo ma urodziny. Niespodzianka udała się w 100%, Mama była bardzo zaskoczona, wszyscy stawili się punktualnie, tak jak poprosiłam, a co najważniejsze, nikt się nie wygadał.

Pierwsze skrzypce grał dzisiaj tort. Tort w lukrze plastycznym. Tort, który robiłam po raz pierwszy w życiu. Tort tak słodki, że nie pomagała gorzka herbata ;p ale wszystkim smakowało co jest dla mnie najważniejsze.


Korzystałam z 3 przepisów. Jeden na biszkopt (Dorotus), krem maślany (Dziunia) i lukier plastyczny (Paulina)

BISZKOPT na tortownicę o średnicy 30cm
7 jajek
2szkl cukru
2.5szkl mąki pszennej
3/4szkl mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Białka oddzielic od żółtek, ubic na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawac cukier.
Dodawac po kolei żółtka, nadal ubijając. 
Mąki wymieszac, przesiac i delikatnie wmieszac do ciasta, na bardzo wolnych obrotach miksera.
Tortownicę wyłożyc papierem do pieczenia (samo dno) boków niczym nie smarowac.
Piec w temp. 160st około 30-40min do suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąc z piekarnika i upuścic (np na ręcznik) na podłogę z wysokości ok. 60cm, dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Odstawic do uchylonego piekarnika i wystudzic.
Boki biszkoptu oddzielac od tortownicy dopiero gdy biszkopt ostygnie.
Podzielic na blaty (u mnie 2).

KREM MAŚLANY:
4 jajka
1szkl cukru
2 kostki masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy
200g gorzkiej czekolady (70% kakao)

Sposób przygotowania:
Jajka ubijac z cukrami i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy swoją objętośc i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawic do wystygnięcia.
Czekoladę połamac na kawałki i rozpuścic w kąpieli wodnej. Masło o temp. pokojowej ubic mikserem do białości i dodac do niego rozpuszczoną czekoladę.
Następnie dodawac powoli po 1 łyżce masy jajecznej.

LUKIER PLASTYCZNY:
ok. 800g cukry pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy (do kupienia w aptece lub sklepie spożywczym)
50ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:
Do szklanki wlac wodę i dodac żelatyny. Wymieszac do rozpuszczenia. Dodac glukozę i znów wymieszac.
Na stolnicę wysypac ok. 3 szklanek cukry pudru (nie cały od razu! cukier dodawac stopniowo!).
Dolewac do cukru mieszankę i zagnieśc. Dodawac tyke cukry pudru żeby się nie kleiło.
Można dodac barwników spożywczych.
Masę wałkowac na blacie posypanym mąką ziemniaczaną.
Gdyby nam zostało lukru, możemy go owinąc szczelnie w folię aluminiową i schowac do lodówki.


Dodatki:
owoce (u mnie winogrona jasne i ciemne)
szklanka kawy rozpuszczalnej (z ok. 3 łyżeczek)

POŁĄCZENIE:

Biszkopt dzielimy na blaty. Dolny blat namaczamy kawą.
Dajemy pierwszą częśc kremu. Przykrywamy kolejnym blatem i znowu namaczamy kawą.
Wykładamy krem, smarujemy boki biszkoptu.
Nakładamy rozwałkowany lukier plastyczny i przyklepujemy.
Ja dałam 3 warstwę kremu, ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia z lukrem i kładłam go partiami na biszkopt. Tą 3 warstwą przykryłam nierówności :) 
Owoce można dac do środka tortu, lub na wierzch, jak wolimy :)
Wbijamy świeczkę.
Zajadamy :)


1 komentarz:

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...