niedziela, 8 września 2013

Torcik dyniowy z delikatnym kremem pomarańczowym.

Miało dziś być chłodno, żeby ciasto pasowało do pogody. Ale nic to, cieszę się, że słońce jeszcze grzeje, a ciasto - a raczej torcik na pewno jeszcze zagości na moim stole. Trzeba też było zużyć zapas dyni i zrobić miejsce w zamrażalniku na nowe porcje :)
Torcik jest niezwykle wilgotny, dzięki puree z dyni, przełożony najprostszym kremem na świecie, czyli kremówką z mascarpone. W oryginalnym przepisie w kremie jest jeszcze skórka pomarańczowa, jednak ja nie przepadam za skórką w wypiekach. Użyłam jej do dekoracji.
Nie przedłużając. Zapraszam na torcik dyniowy z kremem :)

Zachęcam do przeczytania całego posta, bo na samym końcu niespodzianka :)




Składniki: tortownica 23cm
Ciasto:
115g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szkl brązowego cukru
1/4 szkl cukru pudru
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta czarnego pieprzu
0.5 łyżeczki soli
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/2 szkl maślanki w temperaturze pokojowej
250g puree z dyni /jak zrobić puree z dyni pisałam w zeszłym roku - klik/
Krem:
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy (można dać z całej, bo jest ledwo wyczuwalny)
300ml kremówki
Dodatkowo:
płatki migdałów do ozdoby
skórka pomarańczowa, którą również możemy dodać do kremu


Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem brązowym i pudrem. Mąkę i przyprawy wymieszać i odstawić.
Do masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując, a później na przemian dolewać maślanki i suche składniki cały czas ucierając. Ciasto podzielić na 2 części. Można jednocześnie piec dwa blaty, jednak ja nie mam dwóch takich samych foremek i najpierw piekłam jeden blat, a później drugi.
Przygotować formę i przelać część ciasta. Piec około 30 minut w 170st i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Tak samo upiec drugi blat.
Gdy blaty będą już zimne przekroić je wzdłuż na pół.
Krem:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i dolać do niego soku z pomarańczy. Połączyć z kremówką.

Blaty przekładać kremem. Kremem posmarować również wierzch tortu i boki. Ozdobić migdałami i skórką.
Schłodzić przynajmniej 2 godziny. 




Niespodzianką jest kod zniżkowy  na własne musli :) Do końca września zamawiając na stronie http://musli.takjakchcesz.pl/ można wpisać kod rabatowy BL913 i uzyskać w ten sposób 10% zniżki.

10 komentarzy:

  1. Torcik ciekawie wygląda. Taki lekki. Ciekawa jestem tej dyni w składzie ciasta. Chętnie go wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki dyni ciasto jest niesamowicie wilgotne :)

      Usuń
  2. Wspaniały torcik, super połączenie z dynią, smakowicie wygląda.
    Zapraszam serdecznie do mnie ....

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny torcik! Takie smaki zawsze do mnie docierają! A pogodą, fakt, cieszmy się póki możemy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne, uwielbiam dyniowe dania, te na słodko szczególnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super;) Zdrowo i smacznie czyli tak jak powinno się gotować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezwykle apetycznie! Z chęcią poczęstowałabym się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jest po prostu przepiękny :) bardzo apetyczny
    dziękuję za udział w akcji Warzywa w słodyczach 2013.

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...