niedziela, 15 września 2013

Tarte au fromage blanc - sernik alzacki.

Stałam się szczęśliwą posiadaczką książki z wypiekami alzackimi. Mama przywiozła mi ją z Francji. Bardzo się cieszę, przepisy są po francusku, a w książce znajdują się piękne fotografie. Autorami książki jest dwóch panów o bardzo francuskich nazwiskach ;) Gérard Fritsch i Guy Zeissloff, a za zdjęcia odpowiedzialny jest Frédérique Clement. Tytuł: Spécialités sucrées d'Alsace.

Na końcu książki są podane dwa przepisy na kruche ciasto (La pâte brisée i La pâte sablée), ciasto na herbatniki i na krem pâtissière. 

Jedyny minus tej książki jest taki, że przepisy na ciasto podstawowe mają większe proporcje, od tego ile potrzebujemy. Dziś dlatego będę cytować dokładnie za książką, więc każdy musi zmniejszyć/zwiększyć proporcje dostosowując je do swojej formy.

Na pierwszy ogień poszedł przepis na typowy alzacki sernik. Jest on inny od wszystkich znanych mi serników. Konsystencję ma zbliżoną do pianki, ale przy tym jest bardzo sprężysty. Z dodatkiem rodzynek w rumie (u mnie niestety bez rumu), na kruchym cieście, które jest bardzo delikatne. Zastanawiałam się czy pokazać w ogóle ten sernik, ponieważ wyszedł mi lekki zakalec, ale co tam. Zakalce uwielbiam ;)






Składniki:
Kruche ciasto: /na formę o średnicy 28cm/
250g mąki
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta soli
150g masła
150g cukru pudru
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i sól. Połączyć do powstania okruszków. Dodać jajko i cukier. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.


Masa serowa: /na formę o średnicy20cm i wysokości 6cm/
300g twarogu
4 żółtka
starta skórka z połowy cytryny
40g mąki ziemniaczanej
4 białka
140g cukru pudru

Dodatkowo:
30g rodzynek moczonych w rumie
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tylko dno formy. Na to rozsypać rodzynki i lekko przydusić. 
Ser, żółtka, skórkę i mąkę ziemniaczaną zmiksować na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Delikatnie wmieszać białka do masy serowej. Wylać na kruchy spód.
Piec w 160st przez ok. 1 godzinę.

Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku, a dopiero później na blacie kuchennym. Schować do lodówki na minimum 4 godziny.
Udekorować cukrem pudrem.

Moje uwagi:
Kruchy spód można podpiec 10-15 minut zanim wylejemy na niego masę serową, nie będziemy wtedy mieli zakalca.
Trzeba pilnować żeby sernik za bardzo się nie przyrumienił. Ma być lekko rumiany, ale nie tak jak mój. Można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.  


1 komentarz:

  1. Doskonała książka! Chciałabym taką mieć. Alzacja ma bardzo bogatą i ciekawą kuchnię, co widać choćby na przykłądzie Twojego ciekawego sernika.

    Do tego na okładce widzę, że jest moje ulubione ciasto drożdżowe - kouglof :-)

    A serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...