środa, 28 sierpnia 2013

Ucierane ciasto z owocami.

Każdy chyba lubi ciasta ucierane. Jeść i robić. Nie ma chyba takiego przepisu, który by nie wyszedł.
Ten jest inspirowany Moimi Wypiekami :) Także musiał się udać.
Owoce nie opadają i praktycznie nadają się wszystkie. Zimą spokojnie można użyć owoców mrożonych.




Składniki /tortownica śr. 23cm/
6 jajek
3/4 szkl cukru
100 ml oleju
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne owoce, w dowolnej ilości :) (u mnie 3 małe brzoskwinie obrane ze skórki pokrojone w plasterki i 2 garście borówki amerykańskiej)


Sposób przygotowania:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, aby ciasto w 100% wyszło.
Białka oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Dodać stopniowo cukier, a później po jednym żółtku. Następnie delikatnie wlać olej i zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wmieszać w masę.
Ciasto wylać to przygotowanej formy a na wierzchu poukładać owoce.

Piec przez ok. 1h w 170st.


7 komentarzy:

  1. Ehh, a ja nie umiem go zrobić, próbowałam już 3 razy i dwa razy wyszedł kompletny zakalec, za trzecim razem mniejszy i dało się go zjeść. Dostałam ostatnio prodiż i myslałam, że w nim wyjdzie lepsze, ale gdzie tam... :(
    Twoje wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, a produkty masz w temp pokojowej? Chociaż to chyba nigdy nie jest wyznacznikiem, bo ja zawsze zapomnę wcześniej jajek wyciągnąć z lodówki. Trzeba miksować na małych obrotach, białka muszą być sztywne, a mąkę już starać się wmieszać łyżką :) Następnym razem się uda! :)
      A może masz za małą/dużą formę i ciasto nie zdąży się upiec? Ja zawsze piekę na grzałce góra-dół, na termoobiegu zawsze mi się ciasto pali.

      Usuń
  2. wygląda genialnie! uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! I to jest też bardzo sycące. Po jednym kawałku ma się już dość :) To chyba przez ilość tych jajek :)

      Usuń
  3. Świetne i szybkie ciasto, każdy taki lubi - ja też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda ciekawie. Trochę bardziej biszkoptowe chyba to ciasto?

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest o wiele cięższe od zwykłego biszkopta i bardziej zbite :)

      Usuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...