poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Drożdżowa strucla z konfiturą wiśniową.

Kolejny raz przepis wykorzystany od niezawodnej Dorotuś. Miałam ochotę na coś drożdżowego, bo uwielbiam zapach wypiekanego takiego ciasta.
Dodatkowo, chciałam pokazać co moja Mama znalazła na targu w Kłodzku i co moja Babcia dostanie w prezencie imieninowym :) Strasznie mi się to podoba!


Na zdjęciu widać połowę wypieku. Z przepisu wychodzą dwie takie duże strucle, więc jeżeli chcecie coś mniejszego, składniki po prostu podzielcie na pół. Tak samo z kruszonką. Wychodzi jej naprawdę bardzo dużo. Następnym razem na dwie takie strucle zrobię kruszonki z połowy przepisu :)
Strucla jest delikatna, nie jest sucha i jest doskonale słodka. W przepisie nie ma tego cukru dużo, moja konfitura za to jest bardzo słodka i wszystko ładnie się komponuje.


Składniki na 2 strucle:
750g mąki pszennej
2 jajka
300ml mleka
90g cukru
100g masła
1 łyżeczka soli
24g drożdży
Kruszonka:
100g masła
20 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
Dodatkowo:
słoiczek konfitur/powideł/dżemu
trochę mleka do posmarowania


Sposób przygotowania:
Najpierw zrobić rozczyn. Do części mleka wkruszyć drożdże i wymieszać, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wymieszać i odstawić.
Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wlać mleko, jajka. Potem dodać masło pokrojone w kostkę i sól. Wyrobić elastyczne ciasto, można podsypać trochę mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło za twarde. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 2h.
Po tym czasie mocno uderzyć w nie pięścią i lekko wyrobić. Podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na długość naszej foremki, posmarować konfiturą i zawinąć wzdłuż dłuższego boku.
Ułożyć w odległości od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30min. Po tym czasie nasze strucle powinny już lekko stykać się bokami. Ostrym nożem naciąć strucle wzdłuż i poczekać aż się trochę rozejdzie na boki. Posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką.
Piec ok. 40min w 180st (grzałka góra-dół).

Kruszonka:
Wszystkie składniki ze sobą zagnieść do powstania okruszków.


A taki oto wózeczek dostanie moja Babcia :)

3 komentarze:

  1. domowa pierwsza klasa, lata takiej nie jadłam, babcia mi kiedyś robiła

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...