sobota, 24 sierpnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem i wędzonym łososiem.

Kocham naleśniki! Jak na razie najlepsze jakie jadłam były na Mazurach w Ukcie :)
Lubię zarówno na słodko jak i na bardziej wytrawnie. Z mięsem, ze szpinakiem, z pieczarkami.
Bardzo lubię połączenie szpinaku z serem pleśniowym. Jednak dziś zapraszam Was na naleśniki ze szpinakiem i wędzonym łososiem, na którego miałam ochotę od dłuższego czasu.

Przepis na naleśniki inspirowany jest przepisem od Kaś, jednak ja swoje ciasto musiałam zagęścić, bo mam już starą patelnię, która nie chciała współpracować z tak rzadkim ciastem.




Składniki:
Naleśniki (wychodzi ok. 8-10 sztuk)
ok. 2szkl mąki pszennej
1 szkl mleka
0,5szkl wody
3 łyżki stopionego masła
3 jajka
szczypta soli

Farsz (wychodzi na 6 konkretnych naleśników)
220g mrożonego szpinaku w liściach
125g wędzonego na gorąco łososia
3 łyżki serka śmietankowego (takiego twarożku do kanapek)
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła


Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i odstawić na około 2 godziny.
Później smażyć z obu stron i odkładać na talerz.
Farsz:
W garnuszku roztopić masło a na to wyłożyć zmrożony szpinak. Dusić pod przykryciem do czasu aż się rozmrozi i kulki się rozpadną. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać serek i wymieszać. Doprawić do smaku solem i pieprzem. (z solą nie przesadzić, ponieważ łosoś jest już lekko słony).
Łososia drobno pokroić.
Składanie naleśników:
Na naleśnika wyłożyć szpinak i rozsmarować po środku, posypać łososiem i zwinąć.
Można zwijać tak jak zwija się krokiety (mój sposób) ale zwykły rulonik też może być :)

Przed podaniem można lekko podsmażyć na patelni, żeby wszystko było ciepłe i przyrumienione.

1 komentarz:

  1. Ale pysznie wypakowane są te naleśniki! Dawno je jadłam szpinakowych :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...