piątek, 30 sierpnia 2013

Kruche ciasto z pianką i malinami - hit na zakończenie lata.

Bez dwóch zdań. Hit nad hitami. Śmiało mogę wpisać to ciasto na listę moich ulubieńców. Ciasto, które znajdziecie na większości blogów kulinarnych. Nie dziwię się, że każdy chce je upiec, bo rzeczywiście jest bardzo dobre. Niezwykle kruche ciasto, pianka, która do końca pianką nie jest, kwaśne maliny i cukier puder dla zrównoważenia smaku. Na początku jak widziałam to ciasto pojawiające się na Durszlaku, nie byłam do niego przekonana. Wydawało mi się, że masa jest bardziej zbliżona do budyniu, w końcu każdy pisał "budyniowa pianka", poza tym jako wielka miłośniczka malin, nie mogłam sobie pozwolić na ciasta z malinami, przecież one najlepiej smakują same! prosto z pudełeczka.

Nie będę się już rozpisywać na temat smaku, jest cudowny, musicie uwierzyć i upiec. Jest bardzo proste w wykonaniu i nawet ktoś kto nigdy nie piekł poradzi sobie z tym ciastem.

Jeszcze ze spraw organizacyjnych, proszę powiedzcie mi czy podoba Wam się ucinanie postów poprzez przycisk "czytaj dalej", czy lepiej umieszczać cały post od razu :)



Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki
200g zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
Pianka:
4 białka
1 szkl cukru pudru
2 budynie waniliowe bez cukru (chodzi o proszek, 80g)
niecała 1/2 szkl oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
250-500g malin (zależy od naszej formy)
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
Ciasto:
Zagnieść kruche ciasto. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Do tego dodać żółtka a potem pokrojone masło. Szybko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części w proporcjach 60% i 40%. Zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalniki na minimum pół godziny.
Przygotować formę, wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą część ciasta zetrzeć na tarce i lekko docisnąć do formy. Podpiec w piekarniku przez 15 min w 190 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto będzie już chłodne przygotować piankę.
Pianka:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera i dodać proszek budyniowy, cały czas miksując. Znów zmniejszyć obroty i delikatnie dolać olej. Zmiksować krótko. Na podpieczony spód wylać masę i wyrównać.
Układać maliny, dziurką do góry, lekko wciskając do masy. Zetrzeć mniejszą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut (grzałka góra-dół).
Wyjąć, wystudzić i posypać cienka warstwą cukru pudru.


Możemy użyć również mrożonych malin, wtedy ich nie rozmrażamy przed użyciem. 


3 komentarze:

  1. to ciasto to hit całego lata, prawie wszyscy je robili :] nie dziwota, bo jest znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto, które musowo zrobić przynajmniej jeden raz w sezonie malinowym! Ja w tym roku piekłam go 4 razy :)

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...