poniedziałek, 29 października 2012

Tort orzechowo-czekoladowy.

Słodki powrót do domu. Może nie jest jakoś super, bo skręcone kolano ogranicza moje pole do popisu. Już dwa tygodnie jak śmigam o kulach i odwiedzam co to nowych ortopedów, z których każdy mówi co innego. Cóż. Jutro następny, a w przyszłym tygodniu znów kolejny. Trzymajcie kciuki, żeby kolano wróciło do swojego stanu sprzed 'wypadku' bo inaczej będą mnie kroić.

Wróciłam do domu żeby nabrać trochę sił. Ale nie mogę po prostu leżeć i nic nie robić. Musiałam coś upiec. A, że w weekend pogoda była strasznie zimowa, postanowiłam zrobić coś z orzechami i czekoladą. Na pomoc przyszła książeczka "Z kuchennej półeczki. Czekolada".


Składniki:
Ciasto:
4 jaja
125g cukru
125g mąki pszennej
1 łyżka kakao
25g stopionego masła
75g stopionej czekolady gorzkiej
150g posiekanych orzechów włoskich
Lukier:
75g czekolady gorzkiej
125g masła
200g cukru pudru (śmiało można zmniejszyć ilość cukru, ponieważ lukier wychodzi baaaaaardzo słodki)
2 łyżki mleka
orzechy do przybrania


Sposób przygotowania:
Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o śr. 18cm i wyłożyć pergaminem.
W misce ubijać jajka z cukrem mikserem przez 10minut albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta, a po wyjęciu z niej łopatki miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie.
Do miski przesiać mąkę i kakao, wymieszać łyżką. Wlać stopione masło i czekoladę, wymieszać, następnie wsypać posiekane orzechy i ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 160stopni przez 30minut. Zostawić w formie na 5 minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygło.
Aby przygotować masę lukrową, należy roztopić czekoladę i odstawić do przestygnięcia. Ubić masło z cukrem i mlekiem na puszystą masę. Dolać stopioną czekoladę i wymieszać.
Przekroić ciasto na dwa plastry, przełożyć częścią masy i umieścić na talerzu. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu, powoli go obracając. Przybrać połówkami orzechów i podawać.


3 komentarze:

  1. kapitalne tło - ciasto niesamowicie się prezentuje. Bardzo podoba mi się koncepcja tego zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Głodnieję oczami na ten widok!
    Co raz bardziej podoba mi się forma tego ciasta: trochę nierównie, niedomalowane lub przemalowane, po prostu niedbale apetyczne! <3

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...