piątek, 24 grudnia 2010

Wesołych Świąt!

Dziś notka z wieloma przepisami, od wczoraj siedzę w kuchni i dopiero teraz mam czas na napisanie i wstawienie zdjęć :) Ale na samym początku chciałabym złożyć wszystkim
spokojnych Świąt, żebyście nabrali energii na Nowy Rok, dużo nowych pomysłów na życie, spełnienia wszystkich marzeń :)

Przechodząc do wypieków, oprócz pokazanych już pierniczków, na święta będą u mnie gościć:
Pan Miodownik, upieczony po raz pierwszy przeze mnie, zawsze piekła go Mama, ale w tym się zbuntowała ;p
Babeczki Skandynawskie, które podczas pieczenia zmieniły się w Struclę, bo plecy już nie chciały współgrać i nie mogłam zawijać babeczek..
Kruche Ciasteczka w kształcie gwiazdek z przepisu Kuchareczki :)
oraz Szarlotka, lecz niestety nie będzie jej na blogu bo jest autorstwa mojego Taty :)


Miodownik:
Składniki:
Ciasto:
1.5 kostki margaryny
15dag miodu
2 jaja
25dag cukru pudru
1.5 łyżeczki sody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
75dag mąki
Krem:
20dag cukru
1/2l mleka
1 kostka masła
1 1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
orzechy włoskie zmasakrowane w moździerzu ;P
Polewa:
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao

Przygotowanie Ciasta:
Miód rozgrzać z margaryną i cukrem. Zagnieść ciasto z reszty składników, 
jak miód ostygnie połączyć. Mąki dosypywać tyle żeby ciasto nie było klejące .
Upiec 3 cienkie placki w 180st przez około 15min każdy (żeby były rumiane). 
Przygotowanie kremu:
Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej i cukru ugotować budyń.
Ostudzić, gdy będzie chłodny zmiksować masło do niego oraz dodać orzechy. 
Przekładać chłodne placki.
Przygotowanie polewy:
Masło stopić, dodać cukier, kakao a na koniec łyżkę gorącej wody.
Nie gotować. Polać ostatni placek i ułożyć na nim orzechy.

Babeczki Skandynawskie:
<robiłam z połowy porcji bo wychodzi ich na prawdę duuuuużo>
Składniki:
Ciasto:
1 kostka margaryny
1l mleka
1.5kg mąki
15dag drożdży 
szczypta soli, 20 łyżek cukru
2 jajka (żółtka do ciasta, białka do smarowania babek>
Nadzienie:
20dag margaryny (pół na pół z masłem)
20 łyżek cukru
10łyżeczek cynamonu
2 łyżki kakao
jabłuszko obrane i pokrojone w słupki

Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże zalać mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.
W garnku zmiksować margarynę z cukrem i jajkiem, dosypać mąkę i rozczyn z drożdży.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować  i wycinać paski dł. 10cm, szer. 2cm
Nadzienie:
W garnuszku roztopić tłuszcz, dodać sypkie składniki i mieszać do połączenia.

Wycięte paski ciasta smarować nadzieniem i układać jabłuszko. Zwijać i umieszczać
w papilotkach posmarowanych olejem. Uformowane babeczki posmarować rozmieszanym
białkiem. Piec w 180st przez ok 10-12min do zarumienienia.

Przepis na nie, znajdziecie na Blogu Kuchareczki w poście: Francusko-amerykańskie pojednanie :)


WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT
DLA WSZYSTKICH ODWIEDZAJĄCYCH
TEGO BLOGA!



1 komentarz:

  1. mam nadzieję,że dużo radości przynoszą Ci te święta! odpoczynku, oddechu, cudownej atmosfery..
    uściski
    Just

    OdpowiedzUsuń

Hej!
Bardzo dziękuję, że tutaj jesteś.
Proszę, podpisz się, żebym wiedziała z kim rozmawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...