tag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post7549086039989442297..comments2023-08-25T17:25:04.809+02:00Comments on Kulinarnie i nie tylko...: KONKURS!vinkahttp://www.blogger.com/profile/07361666856133118241noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post-33443101716583704842012-02-19T19:01:41.601+01:002012-02-19T19:01:41.601+01:00Z kubeczka najchętniej wypiłabym - a raczej wyjada...Z kubeczka najchętniej wypiłabym - a raczej wyjadała - budyń czekoladowy, dodatkowo wzbogacony o kawałki pysznej czekolady i kawałkami orzechów. dla kompletnej rozpusty wierzch udekorowałabym bitą śmietaną. kubek jest wysoki, więc pomieściłby dużo tego rodzaju dobroci :D<br />cukru smakowego, oprócz dodania go do powyższego budyniu, chętnie użyłabym do serowego nadzienia do naleśników... aż mi ślinka cieknie na samą myśl :)<br />bakeandtaste@gmail.com<br /><br />pozdrawiam!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post-38490387240962483442012-02-18T00:24:23.731+01:002012-02-18T00:24:23.731+01:00Co bym wypiła w takim kubku? Pierwsze, o czym pomy...Co bym wypiła w takim kubku? Pierwsze, o czym pomyślałam, to kawa - niestety, bo ponoć nie jest zbyt zdrowa. I idąc tym tropem stwierdziłam, że połączenie czegoś zdrowego i kawy, to cynamonowa kawa zbożowa. Wiem, że to nietypowe może połączenie, ale uwielbiam je: Kawę zbożową przygotowujemy tak, jak robiło się to od wieków, a nie zalewamy saszetkę "ekspresowej kawy zbożowej". Koniecznie mleko 2% lub więcej w proporcjach pół na pół kawy i ciepłego mleka lub więcej mleka. Sztuka jednak tej innej kawy polega na tym, iż esencję wlewamy do kubka, a do małej butelki (np. pustej po wodzie) wlewamy ciepłe mleko i mocno potrząsamy przez około 1-2 min, by powstała piana. Mleko dolewamy do kawy, wydobywamy piankę i dodajemy na wierzch. Posypujemy cynamonem (o, i użyłabym np cukru cynamonowego/ waniliowego do jej posłodzenia).<br /><br />Jeśli chodzi o użycie cukru smakowego - oprócz podanego wyżej, dodałabym go do muffinek na słodko. Posypałabym nim po wierzchu, by smak ich nie zatracił się we wnętrzu babeczek (np. najpierw zrobić polewę, a następnie posypać cukrem). Ewentualnie użyłabym go (zamiennie) do posłodzenia bitej śmietany/serka mascarpone lub innego, którym przekładałabym herbatniki i zanurzała w rozpuszczonej czekoladzie (po uprzednim schłodzeniu "batoników"). Jeśli konsystencja masy byłaby zbyt lejąca, dodałabym nieco żelatyny i odstawiła do zastygnięcia - wtedy zanurzałabym w czekoladzie. <br /><br />Pozdrawiam,<br />mollisia<br /><br />mollisia@gazeta.plmollisiahttp://dukanie.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post-67452066709732480072012-02-16T23:30:27.533+01:002012-02-16T23:30:27.533+01:00Myślę, że kubek jest idealny do przygotowania i wy...Myślę, że kubek jest idealny do przygotowania i wypicia w nim mojej ukochanej herbaty porzeczkowej. Aby ją przygotować należy wrzucić do kubka solidną garść czarnych porzeczek (najlepiej zerwanych prosto z krzaka rosnącego w ogrodzie rodziców ;)).<br />Następnie zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru, dodajemy szczyptę cynamonu i rozgniatamy. Teraz wystarczy zalać je gorącą wodą. Teraz ostatni i najważniejszy punkt - delektujemy się niebiańskim zapachem i idealnym słodko - cierpkim smakiem.<br />Jeżeli chodzi o wykorzystanie cukrów - to cynamonowy użyłabym do herbaty porzeczkowej (uważam, że cynamon dobrze podkreśla smak porzeczek). Natomiast cukier waniliowy dodałabym do kawy z dodatkiem soku wiśniowego i czekolady.<br />Pozdrawiam<br />Justyna<br />linette14@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post-52944092743751048972012-02-16T07:45:12.058+01:002012-02-16T07:45:12.058+01:00Kubek z pewnością byłby wykorzystany do umilania c...Kubek z pewnością byłby wykorzystany do umilania chwil. ulotnych i szbkich, które dzięki herbacie aromatycznej w tak pięknym kubku zatrzymałabym na dłuższy moment.<br />pozwoliłby na pełen relaks, odpoczynek, ciesząc oczy swoim wyglądem i smakiem tego, co w środku.<br /><br />Cukier smakowy zagościłby w moich wypiekach.<br />myślę, że sprawdzi sie idealnie, urozmaicając je i uszlachetniając. wspaniałe są takie inne cukry, który dodają czaru słodkościom domowej roboty.<br /><br />adzius04@wp.plKarmel-itkahttps://www.blogger.com/profile/04700945861115996139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post-77268369063982576272012-02-15T20:44:47.528+01:002012-02-15T20:44:47.528+01:00Z kubeczka najchętniej wypiłabym magiczny napar mi...Z kubeczka najchętniej wypiłabym magiczny napar miłości, zwany potocznie zieloną herbatą z cukrowymi, różowymi serduszkami. A smakowym cukrem doprawiłabym taką samą herbatę mojego Ukochanego, bo on lubi, jak jest bardzo słodko! :)pashttps://www.blogger.com/profile/12719061307552968536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post-43047475450094047132012-02-15T17:41:36.900+01:002012-02-15T17:41:36.900+01:00Ja z chęcią zaparzyłabym w tym kubeczku aromatyczn...Ja z chęcią zaparzyłabym w tym kubeczku aromatyczną kawę piernikową, którą uwielbiam. A cukry ? oj ile jest możliwości : ciasta, ciasteczka, desery nie zaszkodzi również urozmaicić ich smakiem zwykłą kawę :)<br /><br />kuchennefascynacje@o2.plkuchennefascynacjehttp://www.kuchennefascynacje.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post-43480317677708431832012-02-15T14:55:54.988+01:002012-02-15T14:55:54.988+01:00W kubeczku zrobiłabym sobie gorącą czekoladą, rozg...W kubeczku zrobiłabym sobie gorącą czekoladą, rozgrzewającą w te zimne wieczory. Cukier cynamonowy to dla mnie coś nowego, na pewno wylądowałby w porannej kawce i jakiś babeczkach :)<br />klaudia.sroczynska@gmail.comDusiahttps://www.blogger.com/profile/07738810677507536331noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213631070275104599.post-73001220037095073402012-02-15T12:09:35.194+01:002012-02-15T12:09:35.194+01:00Zima ciągle za oknem, a ja coraz bardziej tęsknię ...Zima ciągle za oknem, a ja coraz bardziej tęsknię za wiosną. W związku z tym zawartość kubka byłaby dwojaka: zimowo-wiosenna. Zimowa, bo z dodatkiem mrożonych owoców, wiosenna, bo z dodatkiem witamin i smaku lata. Na wiosnę każdy organizm wymaga regeneracji, zatem kubek pełen witamin będzie jak znalazł. Oto przepis na moją zimowo-wiosenną aurę:<br />Składniki:<br /><br /> - dowolne owoce mrożone (bez pestek) - my dodaliśmy truskawki,<br /> - 1-2 banany,<br /> - 1 pomarańcza,<br /> - sok pomarańczowy.<br /><br /> Wszystkie owoce (świeże - oczywiście obrane - i mrożone - bez uprzedniego rozmrażania) miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sok pomarańczowy i wszystko mieszamy. Soku nie powinno być zbyt dużo, gdyż napój nie może być rzadki. Z podanych składników powinniśmy uzyskać około 800 ml napoju. Smacznego!<br /><br />Smakowy cukier znakomicie sprawdzi się jako dodatek do szarlotki kokosowej, podanej z lodami i bitą śmietaną, oczywiście posypanej cukrem cynamonowym... To jeszcze w duchu zimowym :)<br /><br />e-mail: marikac1@wp.pl<br /><br />MarikaDzikowiechttps://www.blogger.com/profile/14201522746974730591noreply@blogger.com