niedziela, 26 sierpnia 2012

Tarta z kremem mascarpone i owocami.

Letnia tarta na zakończenie lata. Typowe kruche ciasto, które robi się w pół godziny. Najprostszy krem i ulubione owoce.


Składniki:
Ciasto:
170g mąki pszennej
125g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru z wanilią
Krem:
200ml kremówki 30%
250g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru z wanilią
owoce


Sposób przygotowania:
Do mąki dodać masło i zagnieść na tyle, żeby powstały 'okruszki', po tym czasie dodać żółtko i cukier i zagnieść wszystko. Uformować kulę i zawinąć w folię. Schować do zamrażalnika na 15min.
Natłuszczoną i obsypaną mąki formę wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem. Piec 15min w 160st.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem, delikatnie wmieszać serek. Posmarować zimną tartę, ułożyć owoce i schować do lodówki.


czwartek, 23 sierpnia 2012

Gruszkowe ciasto z dedykacją.


Dla Andrei, Ani, Baśki, Eweliny, Mai, Olivii, Iwony, Marty, Dorotki, Patrycji, Piotrka, Przemka i Łukasza. 

Dla wszystkich polskich opiekunów, których miałam szczęście poznać i z którymi spędziłam 10 intensywnych dni. To ciasto jest dla Was, chociaż tak wirtualnie. Następnym razem mam nadzieję, że będziecie mogli je zjeść. A co najbardziej pamiętam z obozu (oprócz wspaniałych Amerykanów i dzieci?) to jak Baśka, wpadła do pokoju w środku nocy z pytaniem, czy jej coś upiekę ^^ czyli blog się sprawdza! Tak ma właśnie działać, ślina ma cieknąć ;)

Samo ciasto, znalezione na blogu deserowo, to połączenie lekkiego ciasta ucieranego, z nutką wanilii, dużą ilością gruszek, cynamonu i płatków migdałowych. Może nie jest zbyt wakacyjne, ale wygląda bardzo elegancko ;) i nadaje się w 100% na ciasto z dedykacją.


Składniki:
150g mąki pszennej
100g cukru
100g masła w temp. pokojowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżeczki cukru z wanilią
1-2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 jajka
50g płatków migdałowych
3-4 średniej wielkości gruszki, obrane i pokrojone w kostkę


Sposób przygotowania:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po kolei cukier, cukier z wanilią i jajka. Zmiksować.
Później, kolejno dodawać mąkę, proszek do pieczenia, budyń i mleko. Dokładnie połączyć.
Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć gotowe ciasto. Ułożyć pokrojone gruszki, posypać cynamonem i płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzać do 160st (grzałka góra-dół), piec ok. 50min.


Szczerze, obiecuję poprawę. Teraz notki będą się pojawiać częściej :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...