środa, 28 marca 2012

Nowe Foremki.

Dziś specyficzny wpis, bo przepis już wykorzystany, na Babkę Marmurkową. Chciałam się tylko pochwalić nowymi foremkami (Rossman, 5zł sztuka ;), były jeszcze małe keksówki i w kształcie misia).


Ciasta wyszło tyle żeby upiec dwie takie mini babki i 6 małych muffinek.


środa, 21 marca 2012

Francuska tarta z kremem, owocami i galaretką.

Pierwszy dzień wiosny, pogoda nie dopisuje tak jakby wszyscy tego chcieli, mało słońca, ale na szczęście nie pada.

W zeszłym tygodniu kupiłam ciasto francuskie i tak do dziś leżało sobie w zamrażalniku. A w lodówce druga połowa mascarpone, od placuszków czekała na swoją kolej. Czysta spontaniczność. Tarta, której dawno nie jadłam, ale właśnie nie krucha bo za dużo robienia, szybki krem i galaretką. Teraz czuć wiosnę :)


Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
125g serka mascarpone
200ml kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
owoce (1 pomarańcza, 1 banan, kilka mrożonych malin)
galaretka pomarańczowa


Sposób przygotowania:
Formę do tarty nasmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyłożyć ciasto, uprzednio rozmrożone. Z pozostałości można zrobić np rogaliki .Nakłuć widelcem. Wsadzić do nagrzanego do 175stopni piekarnika i piec około 20minut. Ciasto napowietrzy się, trzeba wtedy przekłuć ciasto w kilku miejscach żeby powietrze uciekło, trzeba tylko uważać żeby nie poparzyć się.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie zrobić galaretkę w połowie wody, potrzebnej do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. 
Kiedy ciasto i galaretka będą już zimne, zrobić krem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem. Wmieszać serek.
Wyłożyć krem na zimne ciasto, rozsmarować. Ułożyć owoce. Najlepiej zrobić zwarty krąg na zewnętrznej linii tak żeby galaretka później nie wyciekła. Delikatnie wylać połowę galaretki na owoce i krem. Wstawić do lodówki. Resztę galaretki również. Poczekać to stężenia. Gdy galaretka stężeje, pokroić ją i ułożyć na cieście.


poniedziałek, 19 marca 2012

Placuszki z mascarpone.

Jak Wam się podoba nowy wygląd bloga? Bo mi bardzo. Główny baner zawdzięczam Lince, bardzo zgrabnie jej to wyszło! Polecam Wam jej książkowego bloga :)


Dziś na śniadanie, placuszki z mascaprone z przepisu Dorotuś. Placuszki są niezwykle puchate, mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Można je podawać zarówno z cukrem pudrem, jak i z jogurtem a w lecie nawet z owocami :) Na pewno jeszcze wiele razy wrócę do tego przepisu.

Składniki:
125g mascarpone
1.5 szkl mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl mleka
2 jajka
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:
Serek, cukier, mąka, jajka i skórkę zmiksować. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i wmieszać tak aby nie było grudek. Ja użyłam miksera. Masa powinna być gęsta. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać ciepłe.


piątek, 16 marca 2012

Victoria Sponge Cake - trochę inaczej.

Wiosna!
Dziś we Wrocławiu pond 15stopni, słoneczko, ptaszki śpiewają, tylko czekać aż magnolia za oknem zakwitnie :)

A od wczoraj miałam ochotę na ciasto. Tylko nie jakieś mocno ciężkie, których już mam z lekka dość po zimie. Chciałam coś lżejszego i w końcu postanowiłam upiec zwykłego biszkopta, którego miałam zamiar przełożyć kremówką z owocami. Poszperałam jeszcze trochę po internecie i natknęłam się na kilku blogach na Victoria Sponge Cake, czyli taki cięższy biszkopt maślany z kremówką i w oryginale z truskawkami. Jako, że w sklepach można jeszcze tylko dostać hiszpańskie truskawy giganty, za którymi nie przepadam, postanowiłam skorzystać z tego co mam czyli kiwi i banana. Wyszło dobrze, choć dla mnie zbyt maślano. Wolałabym tu zwykły biszkopt.


Oryginalny przepis na blogu MojeWypieki


Składniki: (tortownica śr. 22cm)
170g mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170g miękkiego masła
120g cukru
3 jajka

250ml kremówki
1łyżeczka cukru z wanilią
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania jest niezwykle trudny ;-)
Wszystkie składniki (oprócz kremówki, cukru waniliowego i owoców) umieścić w misce i zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 160stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać.
Piec 30minut.
Po upieczeniu przekroić na dwa placki i odstawić do przestygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie, ubić kremówkę z cukrem waniliowym. Przełożyć na jeden krążek, ułożyć owoce, przykryć drugim krążkiem. Posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.


Nie wiem czy zauważyliście, ale pod głównym obrazkiem są dwie nowe zakładki: O mnie - o blogu, gdzie można przeczytać trochę o mnie, oraz druga zakładka Wypieki i inne słodkości, gdzie jest spis wszystkich wypieków blogowych :)

czwartek, 15 marca 2012

Obiad w godzinę.

Ile znacie zastosowań na udka z kurczaka? Smażone, duszone, pieczone w piekarniku, w panierce... Mi się już znudziło i dziś trochę pobuszowałam na durszlaku i znalazłam cudowny pomysł na udka.

Znajomi często mnie się pytają, jaki mam pomysł na szybki obiad. No nie ma nic do ukrycia, że kurczak jest najszybszym mięsem do przygotowania. Dzisiejszy zajął mi godzinę. Łącznie ze zrobieniem sałatki, ugotowaniem makaronu i posprzątaniem całej kuchni :)

Oryginalny przepis na przygotowanie kurczaka znalazłam na blogu SiłaSmaku :)

Składniki:
8 udek z kurczaka
0.5 szkl pokrojonych suszonych śliwek
2 łyżki musztardy
sok z połowy cytryny
1/2szkl bulionu drobiowego
2 małe cebule
sól, pieprz, suszony tymianek
oliwa z oliwek

+makaron i ulubiona sałatka (u mnie: sałata lodowa, pomidor, ogórek, rukola, oliwa z oliwek+ocet balsamiczny, bazylia)


Sposób przygotowania:
Udka umyć, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śliwki pokroić, cebulę pokroić w piórka. Zrobić bulion. Wlać do niego sok z cytryny, musztardę i tymianek. Zalać tym udka. Na tym ułożyć cebulę i śliwki.
Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić naczynie. Piec przez 40minut. Na ostatnie 10min zdjąć pokrywkę, aby sos mógł zgęstnieć.

W czasie gdy udka siedzą w piekarniku, sprzątamy kuchnię, robimy sałatkę, a potem gotujemy makaron :)  

środa, 14 marca 2012

Galaretka inaczej. Niedługo wiosna!

Dawno mnie tu nie było, ale obserwowałam Wasze blogi i dopisywałam rzeczy do mojej listy 'Do zrobienia', macie taką listę? Bardzo przydatna rzecz, ale potem i tak nie wiadomo co pierwsze, co ważniejsze.

Ostatni weekend spędziłam z moją Kochaną S., która wróciła ze słonecznej Portugalii. Jadłyśmy wiele wspaniałych rzeczy, skubaniec, ciastka z karmelem i orzechami, galaretkę z owocami, barszczyk ukraiński. Mogłam w końcu zakupić moją ulubioną wątrobiankę i zjeść kiełbasę z wiejskiej świnki :)

Dziś za to byłam z koleżanką Anią, na kawie, w nowym miejscu we Wrocławiu jakim jest Muffiniarnia. Na blogu Muffinki, można przeczytać recenzję. KLIK,KLIK. Polecam z całego serca, oraz wiem, że zagoszczę tam nie raz. Oprócz muffinek i cupcakes można wypić pyszną kawę, czy napić się owocowego koktajlu.

A dziś w ramach wymiatania wszystkiego z szafek, zużyłam galaretki, które już od dłuższego czasu czekały na swoją kolej.


Składniki:
2 galaretki (truskawkowa, pomarańczowa)
3 łyżki serka waniliowego
kilka malin
kilka plasterków pomarańczy

Sposób przygotowania:
Galaretki zrobić wg przepisu. Gdy stężeją, jedną rozłożyć do szklanek, zatopić w nią maliny.
Do drugiej dodać serek waniliowy i zmiksować.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem udekorować pomarańczą.

Taki prosty deser, a jaki pyszny :)

Oprócz tego, biorę udział w urodzinowym konkursie u Just, na który zapraszam, KLIK,KLIK. w którym można wygrać cudowny dotpicsowy kalendarz. 
Oraz serdecznie zapraszam na mój drugi blog książkowo-filmowy, który dopiero raczkuje, ale mam nadzieję, że będzie mi sprawiał tyle przyjemności co i ten.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...